Tesla mora dozvoliti radnicima da nose sindikalnu odeću

Tesla mora dozvoliti radnicima da nose sindikalnu odeću

Nacionalni odbor za radne odnose poništio je odluku iz Trampove ere utvrdivši da Tesla ne može da spreči zaposlene u fabrici da nose odeću sa sindikalnim obeležjima dok su na poslu, prenosi AP.

Odbor je u odluci 3-2 objavljenoj u ponedeljak poništio odluku NLRB-a iz 2019. koja se odnosila na Valmart i sindikalne odeće. Odbor je napisao da je odlukom Vrhovnog suda iz 1945. ustanovljen presedan za dozvoljavanje odeće.

Naložio je Tesli da prestane da sprovodi „preširoku“ uniformnu politiku koja efektivno sprečava proizvodne radnike u Teslinoj fabrici Fremont u Kaliforniji da nose crne košulje sa logom sindikata Ujedinjenih radnika automobila.

Odbor je rekao da je presudom protiv Tesle ponovo potvrdio dugogodišnji presedan da je „pretpostavljeno nezakonito“ da poslodavci ograniče sindikalno odevanje bez posebnih okolnosti koje opravdavaju zabranu.

Većina odbora je utvrdila da Tesla nije uspeo da utvrdi nikakve posebne okolnosti koje bi omogućile zabranu UAV odeće.

„Odbor ponovo potvrđuje da je svaki pokušaj da se ograniči nošenje sindikalne odeće ili obeležja navodno nezakonit i — u skladu sa presedanom Vrhovnog suda — poslodavac ima povećan teret da opravda pokušaje da ograniči ovo važno pravo“, rekla je predsednica Lauren McFerran u izjavi .

U ponedeljak su ostavljene poruke u kojima se traži komentar od Tesle i sindikata radnika automobila.

To je drugi poraz na NLRB-u za Teslu i izvršnog direktora Elona Maska.

Tesla se žali na prošlogodišnju presudu kojom je utvrđeno da su kompanija i Musk bili uključeni u nepoštene radne prakse u 2018.

Prije godinu dana, odbor za radne odnose je otkrio da je u tvitu od 20. maja 2018. Musk nezakonito prijetio zaposlenima gubitkom dionica ako odluče da ih zastupa UAV.

Članovi odbora naredili su Tesli da natera Maska da izbriše tvit i prestane da preti zaposlenima gubitkom beneficija za podršku radnoj organizaciji.

Tesla je takođe morao da objavi obaveštenje koje se odnosi na nepoštene radne prakse u fabrici u Fremontu sa 10.000 radnika i da objavi obaveštenje o tvitu u svim svojim objektima širom zemlje.

U aprilu 2021, Tesla je uložio žalbu na odluku NLRB saveznom apelacionom sudu u Nju Orleansu.

Između ostalog, duga presuda NLRB-a iz marta 2021. takođe je naložila Tesli da vrati zaposlenog koji je otpušten zbog aktivnosti sindikalnog organizovanja i da mu vrati platu.

Musk je tvitovao u maju 2018: „Ništa ne sprečava Teslin tim u našoj fabrici automobila da glasa u sindikatu. Mogli bi to učiniti sutra ako su hteli. Ali zašto plaćati sindikalne članarine i odustajati od opcija na akcije uzalud? Naš bezbednosni rekord je 2k bolji nego kada je postrojenje bilo UAV i svi već dobijaju zdravstvenu zaštitu.”