Rojters: Vučić kaže da Srbija može da priušti alternativu ruskom gorivu

Rojters: Vučić kaže da Srbija može da priušti alternativu ruskom gorivu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su finansije zemlje dovoljno otporne da obezbede alternative ruskoj energiji za rešavanje nestašice snabdevanja koja se očekuje u narednim mesecima.

Balkanska zemlja u velikoj meri zavisi od ruske nafte i gasa, koji su poremećeni nakon rata u Ukrajini i uvođenja sankcija Moskvi od strane Evropske unije, kojoj Srbija želi da se pridruži.

Vučić je rekao da Srbija traži snabdevanje gorivom gde god može.

„Moramo da platimo cenu rata na evropskom tlu“, rekao je on, ali je dodao da ljudi neće patiti jer finansijski sistem zemlje može da se nosi.

„Uzećemo Irak (naftu),… Pokušaću da razgovaram i sa Venecuelom. Uzeli bismo odakle god. Nismo gadljivi“, rekao je Vučić.

Srbija takođe planira da kupuje gas od Azerbejdžana 2023. godine i povećala je količinu gasa u skladištu na najviši nivo do sada.

Vučić je rekao da zemlja ima dovoljno gasa u skladištu za 60 dana, koristeći domaće kapacitete i iznajmljeno skladište u susednoj Mađarskoj.

„Već ima 607 miliona kubnih metara gasa (tamo), što znači da ako ga trošite zimi … možete dobiti … 10 miliona kubnih metara dnevno, ili preko 60 dana“, rekao je on u intervjuu u Beograd.

Srbija takođe treba da nabavi dodatni ugalj za svoje termoelektrane, koje obezbeđuju skoro 70 odsto električne energije u zemlji.

Vučić je rekao da Srbija traži da kupi oko dva miliona tona čak od Kine i Indonezije i da ima novca za to.

Očekuje se da će bruto domaći proizvod Srbije ove godine porasti za oko četiri odsto, rekao je on.

Inflacija je, međutim, visoka, uglavnom zbog rasta cena goriva povezanih sa invazijom Rusije na Ukrajinu, koja je počela 24. februara.

Centralna banka je saopštila da je inflacija u Srbiji u julu iznosila 12,8 odsto, u odnosu na 11,9 odsto u junu.