Premijerka Švedske najavila novi paket pomoći Ukrajini vredan milijardu kruna

Premijerka Švedske najavila novi paket pomoći Ukrajini vredan milijardu kruna

Švedska premijerka Magdalena Anderson najavila je da će švedska vlada Ukrajini pružiti novi paket pomoći u ukupnom iznosu od milijardu švedskih kruna (oko 100 miliona dolara).

Ona je, kako prenosi „Evropska istina“, ovo rekla na konferenciji za novinare sa šefom Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Dmitrom Kulebom u Stokholmu.

„Ne možemo dozvoliti da Rusija pobedi u ovom nepravednom i neopravdanom ratu. Vi branite sebe i svoju zemlju, ali takođe branite naše zajedničke evropske vrednosti i međunarodni poredak zasnovan na pravilima“, rekao je Anderson.

„Naša je čast i dužnost da vas podržimo. Stoga će moja vlada Ukrajini pružiti novi paket pomoći u iznosu od milijardu švedskih kruna, odnosno približno 100 miliona dolara“, rekla je ona.

Prema rečima premijera, polovina paketa je vojna podrška Ukrajini, koja uključuje oružje koje je zatražila ukrajinska vlada i dopuniće doprinose drugih zemalja.

„Drugi deo je usmeren na podršku ukrajinskoj ekonomiji, stabilnosti i oporavku“, dodala je ona.

Takođe, prema rečima Andersona, švedska strana je već uključena u izgradnju privremenih skloništa za ljude koji su izgubili domove u ratu.

Osim toga, Švedska će olakšati izvoz ukrajinskog žita.

Podsetimo, Magdalena Anderson je u utorak, tokom Drugog samita Krimske platforme, najavila pripremu „dodatnog sveobuhvatnog paketa“ pomoći Ukrajini na pozadini invazije na Rusiju u punom obimu.