Gutereš želi da se reši nuklearnog oružja jednom zauvek

Gutereš želi da se reši nuklearnog oružja jednom zauvek

Nuklearno oružje mora biti predato istoriji jer ne garantuje bezbednost, već samo donosi uništenje, rekao je generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

„Naš svet je dovoljno dugo držan kao talac nuklearnog oružja“, napisao je na Tviteru.

Oružje, koje je opisao kao „uređaje smrti“, nije u stanju da garantuje pobedu ili bezbednost zemljama koje ga poseduju, rekao je šef UN. „Po dizajnu, njihov jedini rezultat je uništenje.“

„Obezbedimo zauvek kraj testiranja i ostavimo nuklearno oružje u istoriji – jednom zauvek“, rekao je Gutereš.

Generalni sekretar se takođe osvrnuo na ovo pitanje u govoru na konferenciji za razmatranje Ugovora o neširenju (NPT) u Njujorku početkom avgusta.

On je upozorio da je „čovječanstvo samo jedan nesporazum, jedna pogrešna proračuna daleko od nuklearnog uništenja“, jer su sukob u Ukrajini i tenzije u drugim regionima, klimatska kriza i pandemija Covid-19 stavili svijet „pod većim stresom nego što je bio“. sa kojima smo se suočili u našim životima.”

„Uklanjanje nuklearnog oružja je jedina garancija da ono nikada neće biti upotrebljeno“, rekao je tada Gutereš.

Nuklearno oružje trenutno drže SAD, Velika Britanija, Rusija, Francuska, Kina, Pakistan, Indija, Izrael i Severna Koreja.

Prema Stokholmskom međunarodnom institutu za istraživanje mira (SIPRI), „od ukupnog inventara od procenjenih 12.705 bojevih glava na početku 2022. godine, oko 9.440 je bilo u vojnim zalihama za potencijalnu upotrebu.