Britanski obaveštajci: Šojgu nije naklonjen Putinu

Britanski obaveštajci: Šojgu nije naklonjen Putinu

Britanski obaveštajci su govorili o problemima ministra odbrane Ruske Federacije Sergeja Šojgua, koji se zbog neuspeha na bojnom polju našao u nemilosti predsednika Vladimira Putina, piše „Evropska istina“ u obaveštajnom pregledu Ministarstva odbrane Ruske Federacije.

Konkretno, obaveštajci se pozivaju na nedavne izveštaje nezavisnih ruskih medija da je zbog problema sa kojima se Rusija suočava u ratu protiv Ukrajine, Šojgu sada smenjen iz ruskog rukovodstva, a operativni komandanti direktno obaveštavaju predsednika Putina o napretku rata.

Prema britanskom ministarstvu odbrane, ruski oficiri i vojnici sa neposrednim iskustvom u ratu verovatno će redovno ismevati Šojgua zbog njegovog neefikasnog i odsutnog vođstva jer je napredak Rusije zastao.

„Šojgu se verovatno dugo borio da prevaziđe svoju reputaciju čoveka bez značajnog vojnog iskustva, pošto je veći deo svoje karijere proveo u građevinskom sektoru i Ministarstvu za vanredne situacije“, navodi se u pregledu.

Kako je saopšteno, britanski obaveštajci nazivaju namernom dezinformacijom izjavu ministra odbrane Ruske Federacije da je Rusija navodno usporila vojnu kampanju kao „gest dobre volje“ kako bi smanjila broj žrtava među civilnim stanovništvom.