Prag: Razgovori o zabrani viza, obuci ukrajinskih trupa

Prag: Razgovori o zabrani viza, obuci ukrajinskih trupa

Ministri odbrane i spoljnih poslova Evropske unije, koji će se ove nedelje sastati u Pragu, razgovaraće o opcijama za uspostavljanje misije EU za vojnu obuku za ukrajinske snage, a takođe će razmotriti pozive nekih članica da se ruskim turistima zabrani ulazak u blok, prenosi Rojters.

Nekoliko zemalja EU već neko vreme obučava ukrajinske trupe, uglavnom im omogućavajući da koriste oružje koje zapadne nacije isporučuju Ukrajini kako bi pomogle u njenoj borbi protiv ruske invazije.

Još nije jasno gde bi mogao da se zasniva program obuke EU i kakav bi mandat mogao da ima, rekle su diplomate EU za Rojters uoči sastanka ministara odbrane u ponedeljak i utorak.

Šef Unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izneo je nekoliko detalja o svojim planovima do sada, samo navodeći da takav program neće biti baziran u Ukrajini, već u susednim zemljama.

Na zajedničkoj sednici sa predstavnicima UN i NATO, ministri odbrane će takođe razgovarati o budućnosti obustavljene misije EU za obuku u Maliju i mirovnih snaga UN MINUSMA, pošto raste zabrinutost zbog sve većeg prisustva Rusije u toj zapadnoafričkoj zemlji.

Šestomesečni rat u Ukrajini ostaje spoljnopolitički prioritet Evropske unije i kada ministri spoljnih poslova bloka preuzmu sastanke u Pragu u utorak, predložena zabrana viza za Ruse biće na vrhu njihovog dnevnog reda.

Česi, koji trenutno predsedavaju EU po principu rotacije, zalažu se za zabranu viza za ruske turiste širom EU, što je ideja koju podržavaju uglavnom baltičke zemlje.

Međutim, Nemačka, neke druge zemlje članice i Borel odbacuju takav potez, tvrdeći da bi to moglo da prekrši pravila EU i da odseče puteve za bekstvo za ruske disidente.

Litvanski ministar spoljnih poslova Gabrijelijus Landsbergis rekao je da bi Estonija, Letonija, Litvanija, Poljska i Finska, koje sve dele granicu sa Rusijom, mogle da deluju same kako bi blokirale turiste ako se EU ne složi sa zabranom u celoj Uniji.

Rusi uglavnom ulaze u EU preko kopnenih granica pet zemalja pošto su direktni letovi između Rusije i bloka obustavljeni nakon invazije Moskve na Ukrajinu, navodi Landsbergis.

Sredinom avgusta, Estonija je zatvorila granicu za više od 50.000 Rusa sa prethodno izdatim vizama, prva zemlja u EU koja je to učinila.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je Zapad ranije ovog meseca da uvede potpunu zabranu putovanja Rusima, što je izazvalo ljutiti ukor Moskve.