Italija će od Izraela dobiti još dva izviđačka aviona

Italija će od Izraela dobiti još dva izviđačka aviona

Italija je potpisala ugovore vredne oko 550 miliona dolara sa izraelskom kompanijom Israel Aerospace Industries, koji predviđaju kupovinu dva izviđačka aviona za rano upozoravanje uz njihovo održavanje.

Kako prenosi „Evropska istina“, o tome piše Haarec pozivajući se na dokumente Ministarstva odbrane i parlamenta Italije.

IAI je u julu objavio da je potpisao ugovor vredan više od 200 miliona dolara za isporuku aviona specijalne namene „evropskoj NATO zemlji“, ne precizirajući o kojoj je reč.

Odeljenje IAI – kompanija ELTA – proizvodi SIGINT avione za prikupljanje elektronske i komunikacione obaveštajne podatke, kao i avione CAEV, koji služe kao sistem ranog upozorenja i kontrole.

Time je ukupan broj izviđačkih aviona koje će italijansko ratno vazduhoplovstvo dobiti od izraelske kompanije na četiri, nakon nabavke dva CAEV aviona objavljena 2021. godine.

Povećanje broja naloga IAI iz Italije postalo je poznato nekoliko dana nakon sastanka generalnih direktora ministarstava odbrane obe zemlje u julu, koji su razgovarali o saradnji u oblasti nabavke i upotrebe vojne opreme.

Kao što znate, IAI služi i odbrambenim potrebama drugih država članica NATO-a. Prošlog septembra, češka vlada je odobrila kupovinu četiri baterije sistema protivvazdušne odbrane Spider od kompanije do 2026. godine kako bi se zamenilo zastarelo oružje sovjetske proizvodnje.

A u Nemačkoj su početkom aprila počeli da razmatraju mogućnost nabavke protivraketnog odbrambenog sistema od Izraela ili Sjedinjenih Država za zaštitu od pretnji, posebno ruskih raketa Iskander u Kalinjingradu.