Kuleba odlazi u Švedsku i Češku da pojača pritisak na Rusiju

Kuleba odlazi u Švedsku i Češku da pojača pritisak na Rusiju

U ime predsednika Vladimira Zelenskog, ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba posetiće Švedsku i Češku Republiku sledeće nedelje sa ciljem da konsoliduje međunarodnu podršku Ukrajini i pojača sankcioni pritisak na Rusiju.

Kako prenosi „Evropska istina“, ovo je u nedelju saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova.

Kuleba će 29. avgusta doputovati u Stokholm, gde će ga primiti premijerka Magdalena Anderson, razgovarati sa šeficom diplomatije En Linde i sastati se sa rukovodstvom švedskog Riksdaga parlamenta i švedskim političkim partijama.

Glavne teme pregovora biće suprotstavljanje ruskoj agresiji, dalja vojna, finansijska i humanitarna podrška Ukrajini, put ka članstvu naše zemlje u EU i obnova Ukrajine.

Dmitro Kuleba će u Pragu od 30. do 31. avgusta učestvovati na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica EU, čije će ključne teme biti vizna ograničenja za građane Ruske Federacije i osmi paket sankcija EU protiv Rusije.

Ministar će odvojeno održati niz bilateralnih sastanaka sa kolegama iz Češke, Francuske, Nemačke, Holandije, Belgije, Gruzije, Moldavije i Kipra. Takođe će učestvovati na Međunarodnoj konferenciji Forum 2000 „Aktuelni izazovi demokratiji: šta bi trebalo da bude naš odgovor?“

Šef Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine održaće bilateralne sastanke sa češkim visokim zvaničnicima – predsednikom Senata Milošem Vistrčilom i predsednicom Predstavničkog doma Marketom Pekarovom Adamovom.

Kako je saopšteno, na neformalnom sastanku u Pragu 30-31. avgusta, šefovi ministarstava spoljnih poslova Evropske unije spremaju se da podrže suspenziju sporazuma o pojednostavljenom izdavanju viza za građane Rusije.