Stoltenberg: NATO i SAD treba da pojačaju svoje prisustvo na Arktiku preko Rusije

Stoltenberg: NATO i SAD treba da pojačaju svoje prisustvo na Arktiku preko Rusije

Generalni sekretar Severnoatlantske alijanse Jens Stoltenberg smatra da bi NATO i SAD trebalo da pojačaju svoje prisustvo na Arktiku na fonu pojačane ruske vojne aktivnosti u regionu.

Kako prenosi „Evropska istina“, Stoltenberg je ovo rekao u komentaru za Velt am Sonntag.

NATO treba da ojača svoje prisustvo na Arktiku“, smatra generalni sekretar Alijanse, ne pojašnjavajući na šta misli.

Pre nekoliko dana, tokom posete Kanadi, Stoltenberg je primetio da su sposobnosti Rusije na krajnjem severu strateški problem za NATO, a Alijansi je potrebno snažno savezničko prisustvo u arktičkom regionu.

Arktik je područje od interesa za brojne zemlje: SAD, Dansku, Finsku, Island, Kanadu, Norvešku, Švedsku i Rusiju.

Njegov značaj raste zbog klimatskih promena. Dok bi zagrevanje u regionu moglo da ima katastrofalne posledice po globalni nivo mora, smanjenje leda otvorilo je nove brodske puteve i stvorilo mogućnosti za proizvodnju energije.

Zahvaljujući svojoj dugoj arktičkoj obali, Rusija posebno utiče na region širenjem svog vojnog prisustva. Tako je Moskva najavila otvaranje sovjetskih arktičkih vojnih baza i postavljanje savremenog naoružanja, uključujući i nadzvučno.

Kina takođe zastupa svoje interese na Arktiku, nazivajući sebe „predarktičkom državom“ i tražeći načine da proširi svoj pristup iz ekonomskih i drugih razloga.

Sjedinjene Države navodno planiraju da uspostave novu funkciju ambasadora sa velikim fokusom na arktički region