BBC optužen za politizovano zapošljavanje

BBC optužen za politizovano zapošljavanje

Bivši član laburističke vlade Džejms Pernel optužio je BBC da ga je blokirao sa najviše pozicije, navodno da bi održao naklonost kabineta premijera Borisa Džonsona.

Purnell je tokom godina obavljao niz visokih pozicija u BBC-u i bio je njen direktor za radio i obrazovanje između 2016. i 2020. Međutim, kada je novi generalni direktor emitera, Tim Davie, ponudio Purnelu poziciju u odboru 2020. , drugi neizvršni direktori su „odlučili da ne žele nekoga sa laburističkom pozadinom“, rekao je Purnel u nizu tvitova, dodajući da je u njegovom slučaju „BBC odbor odlučio da … politika treba da isključi“.

Pre nego što se pridružio Bi-Bi-Siju, Purnel je bio sekretar za kulturu, a kasnije za rad i penzije, u laburističkoj vladi tadašnjeg premijera Gordona Brauna. Kada se 2013. pridružio Bi-Bi-Siju, Purnel je dao ostavku iz Laburističke partije.

U petak je Purnel rekao da ne zna ko je tačno insistirao na tome da mu se zabrani da zauzme mesto u odboru i insistirao da se ne radi o partijskoj politici. „Moguće je da je to bio legitiman deo njihove uloge kao jedinstvenog odbora“, rekao je on, nazivajući to „trenutom straha i ranjivosti“.

Emiter je navodno „osećao da se bavi egzistencijalnim rizikom“, tvrdi Purnell. On je ukazao na glavnog savetnika Borisa Džonsona Dominika Kamingsa, koga su britanski mediji opisali kao da ide u „rat” sa Bi-Bi-Sijem još 2020. „Oni su prešli u hiper-oprezno stanje”, objasnio je Purnel.

Bivši izvršni direktor Bi-Bi-Sija, koji je sada prorektor Univerziteta umetnosti u Londonu, nastavio je da opisuje problem „institucionalni“ i ukorenjen u činjenici da „današnja vlada ima gotovo neograničenu moć u određivanju naknade za licencu i razmatranje Povelje“. Takođe je pozvao na „stvaranje nezavisnih provera i ravnoteže za oboje“ uoči revizije Povelje, koja se očekuje 2026.

BBC do sada nije komentarisao Purnelove izjave. Njegovi navodi su usledili nakon još jednog skandala koji je umešan u emiter. Ranije ove nedelje, bivša voditeljka BBC Njuznajta Emili Mejtlis optužila je „aktivnog agenta torijevske partije“ – bivšeg šefa komunikacija broj 10, ser Robija Giba – da oblikuje vesti emitera i da deluje kao „arbitar nepristrasnosti“.

Sama Mejtlis je otkrivena da krši pravila nepristrasnosti nakon što je 2021. podelila tvit koji je kritikovao vladino postupanje sa krizom Covid-19. Te godine, BBC je takođe optužen za levičarsku pristrasnost nakon što je imenovala Džesa Bramara, bivšeg urednika -glavni Huffpost UK, kao izvršni urednik vesti. Bramarova je ranije bila poznata po svojim kritikama Bregzita i premijera Borisa Džonsona.