Moderna tuži Pfizer i BioNTech zbog patenata za vakcinu

Moderna tuži Pfizer i BioNTech zbog patenata za vakcinu

Farmaceutski gigant Moderna podneo je tužbe protiv konkurenata Pfizer i BioNTech, tvrdeći da su „kopirali“ tehnologiju koja je korišćena za kreiranje vakcine protiv koronavirusa i prekršili patente povezane sa imunizacijom.

Kompanija je najavila taj potez u petak, rekavši da će Pfizer i BioNTech podneti na sud zbog kršenja intelektualne svojine u Sjedinjenim Državama i Nemačkoj, gde je sedište ove druge firme.

„Podnosimo ove tužbe da zaštitimo inovativnu mRNA tehnološku platformu koju smo pioniri, uložili milijarde dolara u kreiranje i patentirali tokom decenije koja je prethodila pandemiji Covid-19“, rekao je izvršni direktor Moderne Stephane Bancel u izjavi.

Tehnologija mesindžera RNK u pitanju je u razvoju od 2010. godine, dodao je Bancel, napominjući da je platforma prvi put patentirana za upotrebu sa koronavirusima još 2015. Kompanija sada veruje da su Pfizer i BioNTech „nezakonito kopirali Modernine izume” za sopstvene proizvode i su „nastavili da ih koriste bez dozvole“.

BioNTech, koji se udružio sa Pfizerom na kreiranju vakcine Comirnati, rekao je da je svestan parnice, ali je insistirao da je sav njen rad „originalni“ i da će se „snažno braniti od svih navoda o kršenju patenta“.

Dok je Moderna 2020. godine rekla da neće sprovoditi patente vezane za Covid-19 kako bi osigurala pristup vakcinama, kasnije je to obećanje suzila na određene zemlje sa niskim i srednjim prihodima, što znači da bi veliki rivali poput Pfizera i dalje mogli da se suoče sa tužbama. Međutim, kompanija je rekla da ne želi da skine Comirnati sa tržišta, već samo želi kompenzaciju za navodna kršenja intelektualne svojine.

Najnovija pravna akcija usledila je nakon niza sličnih tužbi protiv farmaceutskih firmi, uključujući Modernu, koju su biotehnološke kompanije Arbutus Biopharma i Genevant Sciences ranije ove godine podnele na sud zbog navodne upotrebe patentirane tehnologije vakcine. U međuvremenu, nemački CureVac je prošlog meseca tužio Pfizer i BioNTech zbog navodnog kršenja IP-a, a još jedna kompanija, Alnilam, iznela je slične optužbe protiv Pfizera, BioNTech-a i Moderne.