Predsednica Estonije je na nivou Evropske komisije pokrenula pitanje zabrane turističkih putovanja za Ruse

Predsednica Estonije je na nivou Evropske komisije pokrenula pitanje zabrane turističkih putovanja za Ruse

Predsednica Estonije Kaja Kalas rekla je da je imala telefonski razgovor sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen kako bi objasnila argumente Estonije za uvođenje zabrane ruskih turističkih putovanja u EU.

Kako piše „Evropska istina”, ona je to objavila na svom Tviteru.

Kaja Kalas je naglasila da je skoro 30 odsto svih Rusa koji su ušli na teritoriju EU u proteklih šest meseci putovalo preko estonske granice.

„Ne promovišemo ideju o potpunoj zabrani ulaska – podržavamo humanitarne izuzetke i naša granica treba da ostane otvorena za tražioce azila i disidente. Važno je jedinstvo EU“, rekla je Kaja Kalas.

U svojim argumentima o potrebi zabrane turističkih putovanja Rusima u kontekstu agresivnog rata Rusije protiv Ukrajine, ona takođe naglašava da ruski turisti mogu predstavljati bezbednosnu pretnju za zemlje EU, jer ne postoji mogućnost da se svi oni temeljno provere.

Kaja Kalas takođe naglašava da putovanje u EU nije ljudsko pravo, već privilegija.

I dok vaša zemlja vodi rat protiv Ukrajine, građani ove zemlje su takođe odgovorni za postupke svoje zemlje“, dodala je ona.

Prema Fronteksu, više od 60 odsto ruskih putnika ušlo je u EU preko granice Estonije ili Finske nakon početka rata Ruske Federacije protiv Ukrajine u punom obimu.

Podsetimo, šefovi spoljnopolitičkih odbora parlamenata sedam država članica EU objavili su zajedničko saopštenje u kojem pozivaju na nove sankcije Ruskoj Federaciji zbog njenog rata, uključujući i vizna ograničenja za obične Ruse.