Švajcarska će smanjiti zimsku potrošnju energije

Švajcarska će smanjiti zimsku potrošnju energije

Savezno veće Švajcarske saopštilo je u sredu da želi da se upotreba prirodnog gasa u zemlji smanji za 15 odsto od oktobra 2022. do kraja marta 2023. u poređenju sa prosečnom potrošnjom u poslednjih pet godina.

Prema izveštaju Svissinfo, vlada na taj način prati Evropsku uniju, koja je sebi postavila isti cilj pre mesec dana da se pripremi za moguće prekide u isporuci ruskog gasa.

Od švajcarskih domaćinstava, industrije, sektora usluga i javnih institucija navodno je zatraženo da smanje termostat. Dok grejanje čini tri četvrtine gasa koji se troši zimi, jedan stepen manje grejanja bi mogao da uštedi 5% do 6% energije, navodi vlada.

Takođe je podstakao dobrovoljno prebacivanje instalacija sa dvostrukim gorivom sa gasa na naftu, što bi moglo rezultirati uštedama do 20% ukupne potrošnje.

Druge mere za uštedu energije koje je predložio savet uključuju isključivanje nekorišćenih uređaja i računara, efikasno korišćenje kancelarijskog prostora i rad od kuće, navodi se u izveštaju.

Prema izveštajima medija, Švajcarska je prošlog meseca razvila plan za hitne slučajeve u slučaju energetske krize ako zalihe prirodnog gasa i električne energije nestanu. Plan uključuje nekoliko koraka, u rasponu od kampanje podizanja svesti javnosti sa pozivima na uštedu energije, kao što je gašenje svetla i grejača na izlozima, do racionalizacije električne energije za oko 30.000 velikih potrošača energije.