EPS traži konsultanta za smanjenje ugljen-dioksida tokom proizvodnje struje

EPS traži konsultanta za smanjenje ugljen-dioksida tokom proizvodnje struje

Elektroprivreda Srbije (EPS) raspisala je tender za konsultantske usluge radi smanjenja ugljen-dioksida (CO2), odnosno dekarbonizacije proizvodnog procesa, prenela je eKapija.

U Srbiji se više od 55 odsto emisije gasova sa efektom staklene bašte dobija iz procesa u sektorima proizvodnje električne energije, proizvodnje toplote, proizvodnje goriva i rafinerijama. U okviru navedenih sektora najveći emiter je sektor za proizvodnju električne energije – navedeno je u dokumentu.

Kako navodi portal, oko 70 odsto električne energije u Srbiji se proizvede u termoelektranama koje koriste domaći lignit i koje se nalaze u okviru EPS-a.

Stoga će se proces energetske tranzicije Srbije na putu dekarbonizacije najviše odraziti na poslovanje u EPS-u koji će biti u obavezi da primeni sukcesivno smanjenje učešća domaćeg lignita, pa kompanija mora da izvrši optimizaciju investicija u nove i postojeće proizvodne objekte.

Sveobuhvatne analize koje su predmet ovog tendera trebalo bi da dugoročno daju optimalna rešenja za korišćenje lignita koji je, kako se navodi, i dalje strateški resurs jer obezbedjuje elektroenergetsku nezavisnost države, zatim, za proizvodnju električne energije u termoelektranama, kao i za proizvodnju električne energije u postojećim hidroelektranama i povećanje učešća obnovljivih izvora energije.

Prvi zadatak podrazumeva analizu regionalnog veleprodajnog tržišta električne energije i s tim u vezi formiranje tržišnog modela elektroenergetskog sistema Srbije i zemalja u regionu jugoistočne Evrope, kako bi se došlo do projekcija potrošnje i veleprodajnih cena, dinamike povlačenja proizvodnih kapaciteta i pokretanja novih.

Zadatak broj dva je izbor budući investicija i valorizacija proizvodnog portfelja EPS-a kroz analizu poslovanja u uslovima ograničenja prema direktivama iz EU Zelenog dogovora (EU Green Deal).

Podseća se da je u zemljama EU glavni mehanizam koji doprinosi ostvarivanju ciljeva energetske tranzicije/dekarbonizacije evropski sistem trgovine emisijama – „EU Emission Trading System“ (sistem karbonskih kvota).

Zato je naročito, kako se ističe, potrebna izrada analiza uticaja primene prekogranične takse na izvezenu električnu energiju (Carbon Border Adjustment Mechanism – CBAM) na poslovanje EPS-a, analiza uticaja primene evropskog sistema trgovanja emisijama na poslovanje EPS-a, kao i uticaja naplate karbon takse.

Tender ističe 3. oktobra, piše eKapija.