Pentagon: Razgovara se o pitanju borbenih aviona za Ukrajinu

Pentagon: Razgovara se o pitanju borbenih aviona za Ukrajinu

SAD još nisu isporučile Ukrajini borbene avione četvrte generacije, ali se ovo pitanje pokreće na pregovorima, izjavio je na brifingu zamenik šefa Pentagona Kolin Kal, piše „Evropa pravda“.

„Što se tiče budućih aviona, kao što su avioni četvrte generacije, čak i kada bismo ih sada obezbedili, oni bi stigli tek za nekoliko godina, tako da je naš fokus na tome šta je njihovim lovcima potrebno da podrže trenutne napore za održavanje na istoku. i možda ide u kontranapad“, rekao je Kal.

Prema njegovim rečima, trenutni prioritet avijacije za SAD je da obezbede normalnu upotrebu aviona koje Ukrajina već ima.

„Mi smo Ukrajincima obezbedili rakete HARM i prilagodili smo ih tako da mogu da se ispaljuju na MiG-29. Naravno, oni nisu projektovani da se gađaju takvim avionima – oni su dizajnirani za naše letelice, ali Ukrajinci su nedavno nedelje su veoma efikasno korišćene rakete HARM za uništavanje ruskih radarskih sistema“, rekao je on.

Istovremeno, on je naglasio da pitanje mogućeg transfera borbenih aviona u Ukrajinu ostaje na pregovaračkom stolu, ali u vezi sa tim nisu donete konačne odluke.

„Ministar Ostin je naložio kancelariji ministra odbrane da radi sa Zajedničkim načelnikom štabova i Evropskom komandom, zapravo, na formiranju buduće slike ukrajinskih oružanih snaga na srednji i dugi rok… biti sistemi koje sama Ukrajina može da podrži. Ali mogu da vam kažem da borbeni avioni ostaju na pregovaračkom stolu, samo što nisu donete konačne odluke o tome“, rekao je on.

SAD su na Dan nezavisnosti Ukrajine najavile dodatni paket vojne pomoći u iznosu od 2,98 milijardi dolara za Oružane snage Ukrajine.

Prema navodima Pentagona, novi paket uključuje protivvazdušne raketne sisteme NASAMS sa dodatnom municijom za njih, do 245 hiljada metaka artiljerijske municije kalibra 155 mm, bespilotne vazdušne sisteme Puma (UAS) i opremu za podršku za sisteme Scan Eagle UAS itd.