Norveška i Velika Britanija predaće Ukrajini mikro-dronove u vrednosti od 9 miliona dolara

Norveška i Velika Britanija predaće Ukrajini mikro-dronove u vrednosti od 9 miliona dolara

Norveška i Velika Britanija udružile su snage za mikro-dronove norveške proizvodnje Black Hornet, koji će biti prebačeni Ukrajini.

Ovo je saopštilo Ministarstvo odbrane Norveške, piše „Evropska istina“.

Kupoprodajna cena biće do 90 miliona norveških kruna (9,1 milion dolara). Paket uključuje Black Hornet sisteme sa rezervnim delovima, transport i obuku. Finansiraće ga fond pod vodstvom Britanaca u koji je Norveška uložila 400 miliona kruna.

Ministarstvo odbrane je navelo da su ukrajinske vlasti zatražile prenos ove vrste opreme za upotrebu u borbi protiv ruske invazije.

Bespilotna letelica razvijena u Norveškoj koristi se u velikom broju zemalja saveznica NATO-a, uključujući Sjedinjene Države i Britaniju. Dron se koristi za izviđanje i identifikaciju ciljeva.

Prema rečima ministra odbrane Bjorna Arilda Grama, lak je za rukovanje, pouzdan, teško ga je otkriti i posebno je pogodan za borbu u urbanim sredinama.

Takođe, fond će kupiti sistem za borbu protiv bespilotnih letelica za približno 100 miliona norveških kruna. Za sistem je izabran Nightfighter iz britanske SteelRock Technologies.

Podsetimo, Norveška se uključila u veliki program obuke ukrajinskih vojnika u Britaniji.

Učešće u obuci ukrajinske vojske najavile su i Finska, Švedska, Kanada, Danska.