Uzbunjivač: Tviter obmanuo američke regulatore

Uzbunjivač: Tviter obmanuo američke regulatore

Tviter Inc je obmanuo savezne regulatore o svojoj odbrani od hakera i neželjenih naloga, rekao je bivši šef obezbeđenja kompanije za društvene mreže Peiter Zatko u žalbi uzbunjivača.

U žalbi na 84 stranice, Zatko, poznati haker nadaleko poznat kao „Mudge“, navodi da je Tviter lažno tvrdio da ima solidan bezbednosni plan, prema dokumentima koje su preneli kongresni istražitelji. Akcije Tvitera su pale za 7,3% na 39,865 dolara.

U dokumentu se navodi da je Tviter dao prednost rastu korisnika u odnosu na smanjenje neželjene pošte, pri čemu su rukovodioci imali pravo da osvoje pojedinačne bonuse od čak 10 miliona dolara vezanih za povećanje broja dnevnih korisnika, a ništa eksplicitno za smanjenje neželjene pošte.

Tviter je tužbu označio kao „lažnu priču“. Kompanija društvenih medija vodi sudsku borbu protiv Elona Maska nakon što je najbogatija osoba na svetu pokušala da se povuče iz ugovora vrednog 44 milijarde dolara o kupovini Tvitera. Musk je rekao da nije pružio detalje o rasprostranjenosti bot naloga i naloga za neželjenu poštu.

Izvršni direktor kompanije Tesla Inc Musk ponudio je kupovinu Tvitera za 54,20 dolara po akciji, rekavši da veruje da bi to mogla biti globalna platforma za slobodu govora.

Tviter i Mask su tužili jedni druge, a Tviter je tražio od sudije pri kancelarijskom sudu u Delaveru da naredi Masku da zaključi posao. Suđenje je zakazano za 17. oktobar.

Zatko je podneo žalbu prošlog meseca američkoj komisiji za hartije od vrednosti i Ministarstvu pravde, kao i Federalnoj komisiji za trgovinu (FTC). Žalba je poslata i kongresnim komitetima.

„Pregledavamo redigovane tvrdnje koje su objavljene, ali ono što smo do sada videli je lažna priča koja je prožeta nedoslednostima i netačnostima“, rekao je izvršni direktor Tvitera Parag Agraval zaposlenima u dopisu.

Prvi republikanac Senatskog pravosudnog komiteta, Čak Grasli, rekao je da je žalba izazvala ozbiljnu zabrinutost za nacionalnu bezbednost i privatnost i da treba da bude istražena.

„Uzmite tehnološku platformu koja prikuplja ogromne količine korisničkih podataka, kombinujte je sa nečim što se čini neverovatno slabom bezbednosnom infrastrukturom i dajte je stranim državnim akterima sa agendom, i imate recept za katastrofu“, rekao je on. .

FTC je odbio da komentariše. Portparol Komiteta za obavještajne poslove Senata rekao je da je primio žalbu i da je zakazao sastanak na kojem će se razgovarati o navodima.

Pravi regulatorni rizik Tvitera leži u tome da li dokumentovani dokazi pokazuju „znanje ili bezobzirno dovođenje u zabludu“ investitora ili regulatora, rekao je Hauard Fišer, partner u kompaniji Moses & Singer i bivši advokat SEC-a.

Mask nije bio dostupan za komentar, ali je reagovao na Tviteru memovima i emodžijima robota. Muskov pravni tim je pozvao Zatka, javio je CNN nakon što je otkrivanje uzbunjivača objavljeno u javnosti.

Američki hakeri su se divili Zatku još od 1990-ih, kada je bio zaslužan za pronalazak alata za razbijanje lozinki. Kasnije je iskoristio svoje hakerske sposobnosti da postane traženi konsultant za bezbednost i sa drugim pobunjenim tehničarima tog doba prešao je na najviše pozicije u vladi i u upravnom odboru.

U dokumentu uzbunjivača se kaže da mu je nakon nereda 6. januara nova Bajdenova administracija ponudila „prvog dana imenovanje na poziciju glavnog službenika za bezbednost informacija u Sjedinjenim Državama“, što je on odbio.

Lideri sajber bezbednosti izrazili su široku podršku Zatku, a mnogi su žalili zbog Tviterove reakcije na njegova otkrića.

Robert Li, osnivač kompanije za industrijsku sajber bezbednost Dragos, rekao je da je to bio „jedan od retkih trenutaka, na osnovu toga ko je, čak ni ne treba da znam detalje da bih stvorio mišljenje“, napisao je na Tviteru. „Ako Mudge iznosi ovakvu tvrdnju, ona zaslužuje istragu.

U januaru je Tviter rekao da Zatko više nije šef obezbeđenja, dve godine nakon njegovog imenovanja na tu ulogu.

U utorak je portparol Tvitera rekao da je Zatko otpušten zbog „neefikasnog vođstva i lošeg učinka“, dodajući da su njegove tvrdnje izgledale dizajnirane da privuku pažnju i nanesu štetu Tviteru, njegovim klijentima i akcionarima.

Debra Kac i Aleksis Roniker, advokati Zatka, rekli su u izjavi da je tokom svog mandata na Tviteru više puta izneo zabrinutost zbog neadekvatnih sistema bezbednosti informacija izvršnom komitetu, izvršnom direktoru i odboru kompanije. Tviter nije odgovorio na zahtev za komentar te izjave.