Poljska kritikuje EU zbog „imperijalističkih tendencija“

Poljska kritikuje EU zbog „imperijalističkih tendencija“

Iako Brisel tvrdi da se suprotstavlja „imperijalističkoj“ pretnji koju predstavlja Rusija, sama EU nije slobodna od „imperijalističkih tendencija“, rekao je poljski ministar spoljnih poslova Zbignjev Rau u opširnom tekstu za poljski časopis Rzeczpospolita. Nemačka je jedna od pokretačkih snaga iza ovih „imperijalističkih težnji“, dodao je zvaničnik u članku objavljenom u ponedeljak.

EU je često svedočila kako njene veće članice pokušavaju da „dominiraju nad partnerima, nametnu im svoje argumente, zanemare njihova prava, interese i potrebe ili ne obraćaju pažnju na njihove proteste“, naveo je Rau, opisujući ovo ponašanje kao deo njihovog „imperijalističkog tendencije“.

Blok jedva da pati od nedostatka „težnji najmoćnijih država članica da održe vlast“, ​​rekao je ministar, pozivajući na reforme procesa donošenja odluka u EU koje bi ojačale ulogu manjih članica bloka.

Povećana uloga većine glasova u procesu donošenja odluka u EU za koji se zalaže Berlin predstavlja posebnu pretnju slobodi i jednakosti unutar bloka, smatra Rau. „Male i srednje države, koje su nesrazmerno manje sposobne da grade efikasne koalicije“, „osuđene su na gubitak“ glasa čak i kada su u pitanju njihovi suštinski interesi ili potrebe, rekao je ministar i dodao da o njihovoj sudbini tada „odlučuje drugi, što znači da je njihova sloboda suštinski narušena“.

Veće zemlje EU poput Nemačke poseduju „neupitnu ekonomsku prednost i demografski potencijal“ što se takođe prevodi u „moć glasa u procesu donošenja odluka u EU, kojoj male i srednje države nisu u stanju da uravnoteže čak ni zajedničkim delovanjem“, navodi se u saopštenju. Rau. Ministar je takođe tvrdio da Berlin koristi ovu prednost da ostvari svoje nacionalne interese na račun „dominiranih“ država.

Visoki poljski diplomata optužio je posebno Nemačku da je sklopila sporazum o gasovodu Severni tok sa Rusijom kako bi obezbedila „konkurentsku prednost na zajedničkom tržištu“ i tako primorala ceo blok u zavisnost od ruske energije. To je dovelo do trenutne energetske krize koju EU sada pokušava da reši pozivajući sve zemlje članice da smanje potrošnju gasa za 15%.

„Dobijanje dominantne tržišne pozicije došlo je na račun ne samo podrivanja jednakih uslova, već i zbog toga što su evropske ekonomije postale zavisne od ruskih snabdevanja energentima i bezbednosnih interesa nekih država članica EU i Ukrajine“, tvrdi Rau.

„Okončanje nemačke konkurentske prednosti na zajedničkom tržištu rezultiralo je predlogom – na kome je insistirala Nemačka – da sve zemlje članice dobrovoljno smanje potrošnju gasa za 15 odsto, uključujući i one zemlje koje su uporno upozoravale svoje evropske partnere da ne postanu zavisne od Rusije. ,“ dodao je on.

Ministar je tada zahtevao da Berlin obuzda i svoje ekonomske i političke ambicije. „Ako je nemačka ponuda da odbrani EU od imperijalizma, što Nemačka smatra odgovornom da uradi, Uniji nije potrebno nemačko vođstvo, već nemačko samoograničavanje“, rekao je on.

Poljska je ranije kupovala gas od Rusije, ali je prošlog proleća odbila da plati isporuke u rubljama prema novom aranžmanu koji je iznela Moskva u svetlu ograničenja EU. Umesto da pristane na šemu, Varšava je počela da kupuje ruski gas od drugih zemalja članica EU, navodi Blumberg.