Kuleba negirao da Ukrajina nije ozbiljna u vezi sa podacima Zapada

Kuleba negirao da Ukrajina nije ozbiljna u vezi sa podacima Zapada

Ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je da je Ukrajina ozbiljno procenila sve podatke sa Zapada o mogućnosti invazije na Rusiju u punom obimu, ali donedavno ni tu nije bilo konsenzusa, prenosi „Evropska istina”.

„Razumem da sada postoji određeni narativ u Ukrajini koji se širi. Ali, gle, 19. februara sam bio na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji zajedno sa predsednikom, i učestvovao sam na sastanku ministara spoljnih poslova „Velike Sedam zemalja“, podsetio je ministar.

„Pa, priđe mi nekoliko ministara i tiho, na uvo, rekoše: ne žuri, mi imamo svoje procene, ne mislimo da će biti velikog rata. (I bilo je) 19. februara“, dodao je.

Prema rečima šefa Ministarstva spoljnih poslova, „pokušaji da se izgradi takva matrica da su svi verovali u jedno, a samo Ukrajina nije verovala u nešto, oni lažu – to se nije dogodilo, jednostavno je odgovornost bila mnogo veća na nas“.

Kuleba je naveo i da je Kijev već u jesen 2021. godine, kada je Ukrajina dobila prve „fragmentisane podatke iz SAD” o mogućnosti invazije na Rusiju u punom obimu, to shvatio „krajnje ozbiljno”.

„Niko, ni predsednik ni ja, nismo izlazili sa komentarima, ali mi je predsednik tada dao instrukcije da napravim plan akcije, šta radimo. I izašli smo sa takozvanim trostrukim paketom odvraćanja: aktivno diplomatija deeskalacije, priprema sankcija i snabdevanje oružjem. Bio je oktobar 2021. godine“, rekao je ministar.

Imali smo ograničene informacije, ali smo ih shvatili ozbiljno i radili na diplomatskom putu da sprečimo rat i ojačamo Ukrajinu u slučaju rata“, zaključio je on.

Prošle nedelje, u intervjuu za The Washington Post, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je rekao da su ukrajinske vlasti upozorene na rusku invaziju, ali partneri nisu dali konkretne podatke. On je naveo i da bi, ako bi se ljudima ranije saznalo o mogućem ratu, to dovelo do sveopšte panike i bilo bi teže da se brane.