Novi Zeland će privremeno povećati prijem radnika

Novi Zeland će privremeno povećati prijem radnika

Novi Zeland će uneti privremene izmene u imigraciona pravila, rekao je ministar u nedelju, sa ciljem da namami 12.000 radnika tokom sledeće godine šemom za radni godišnji odmor osmišljenom da popuni praznine u radnoj snazi dok se preduzeća bore da pronađu osoblje.

Borba za radnike deo je globalnog trenda koji je pomogao da se plate na Novom Zelandu povećaju, što predstavlja izazov za borbu protiv inflacije od strane centralne banke, koja je prošle nedelje podigla kamatne stope na najviši nivo od septembra 2015. godine.

„Ove mere se odnose na pružanje trenutne pomoći onim preduzećima koja su najteže pogođena globalnim nedostatkom radnika“, rekao je ministar za imigraciju Majkl Vud u saopštenju, dodajući da je šema za odmor ciljala udvostručenje primanja.

Ostali koraci uključuju relaksaciju pravila o platama za kvalifikovane migrante u sektorima kao što su briga o starima, građevinarstvo i infrastruktura, prerada mesa, morski plodovi i avanturistički turizam.

Vize za neke turiste koji rade na kopnu takođe će biti produžene za šest meseci kako bi zadržali radnike koji su sada u zemlji, dodao je Vud.

„Izazovi radne snage se vide na svim nivoima veština i sektorima“, rekao je on. „Novi Zeland nije sam u tome.

Mere dolaze pošto je stopa nezaposlenosti iznosila 3,3% u drugom tromesečju, kada su plate takođe porasle za 3,4% na godišnjem nivou, što je najveći rast u poslednjih 14 godina.

Prošle nedelje, rezervna banka Novog Zelanda podigla je zvaničnu stopu gotovine za 50 baznih poena na 3,0%, u sedmom uzastopnom povećanju kako bi obuzdala inflaciju.