U Nemačkoj je porastao broj onih koji se protive povećanju isporuke oružja Ukrajini

U Nemačkoj je porastao broj onih koji se protive povećanju isporuke oružja Ukrajini

U Nemačkoj je povećan broj građana koji smatraju da je isporuka oružja Ukrajini otišla predaleko.

Ovo su rezultati istraživanja Deutschlandtrend, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na DV.

Prema rezultatima 39 odsto Nemaca smatra da je trenutna količina naoružanja koje Nemačka isporučuje Ukrajini opravdana. U junu se ovo mišljenje javljalo 3 procentna poena češće. Istovremeno, 32 odsto ispitanika smatra da je snabdevanje Kijevu oružjem otišlo predaleko, a samo 23 odsto je reklo da bi moglo da se poveća.

Što se tiče sankcija koje su uvedene protiv Ruske Federacije, 37 odsto Nemaca i dalje smatra nedovoljnim, iako se ovaj udeo smanjuje,  34 odsto smatra da sada ima sankcija koliko je potrebno, a 21 odsto nemačkih stanovnika je sigurno da je rat sa sankcijama već otišao predaleko.

Tako su se Nemci, posle pet meseci ruskog rata protiv Ukrajine, donekle ohladili na ideju da podrže potonju. Ipak, većina njih joj i dalje ostaje verna, kažu sociolozi.

Poslednjih nedelja Berlin je više puta kritikovan zbog sporog snabdevanja Ukrajinom oružja, posebno kroz takozvanu šemu kružne razmene. Zvaničnici nemačke vlade su i sami priznali probleme u snabdevanju.

Nemačka vlada je ranije objavila spisak naoružanja koje se priprema za transfer Ukrajini, uključujući 30 samohodnih artiljerijskih sistema Gepard, PVO sisteme IRIS-T SLM i oklopne transportere M113.