Holandska vlada najavila nestašicu vode u zemlji

Holandska vlada najavila nestašicu vode u zemlji

Holandska vlada saopštila je u sredu da zemlja ostaje bez vode zbog neuobičajeno sušnog leta i nema prognoze kiše za naredne dve nedelje, prenosi „Evropska istina“.

Dve trećine stanovništva Holandije živi ispod nivoa mora, tako da suše mogu brzo da zamute reke i otežaju plovidbu. Drugi problem je isušivanje brana: mnogima je potreban pritisak vode da bi održali snagu.

„Proteklih nekoliko nedelja viđamo sve veću suvoću u Holandiji zbog isparavanja vode i veoma malog rečnog toka iz inostranstva“, objasnila je Michele Blom, predstavnica Uprave za javne radove i vodoprivredu u zemlji.

Konkretno, barže na donjem toku Rajne – važan put za transport uglja u unutrašnjost od Roterdama do nemačkih čeličana i proizvođača električne energije – rade sa manje od polovine kapaciteta.

A na severu Holandije nivo podzemnih voda opada, što dovodi do cvetanja algi i uginuća riba.

Holanđani se pozivaju da štede vodu, a vlasti u južnim provincijama Zeeland i Limburg traže od ljudi – pre svega poljoprivrednika – da ne koriste površinske vode za navodnjavanje. Istovremeno, vlada zemlje uverava da nema problema sa pijaćom vodom.

Kako je saopšteno, u utorak je prefektura regiona Il de Frans stavila pod posebnu kontrolu departman Pariza, kao i njegova predgrađa Haut-de-Seine, Seine-Saint-Denis i Val-de-Marne zbog dugotrajne suše.