Kina pozvala američkog ambasadora zbog Tajvana

Kina pozvala američkog ambasadora zbog Tajvana

Zamenik kineskog ministra spoljnih poslova Sje Feng pozvao je u utorak uveče američkog ambasadora Nikolasa Bernsa u vezi sa posetom predsednice Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi Tajvanu, prenosi „Evropska istina“.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je u saopštenju navelo da je Ksie Feng „dao snažne izjave“ protiv Pelosijeve posete. Ostali detalji nisu navedeni.

Treba napomenuti da je ovo prvo pozivanje američkog ambasadora u Kini od decembra 2018. godine – tada se to dogodilo u pozadini pritvaranja finansijskog direktora kompanije Huavej, koju su SAD proglasile umešanim u industrijsku špijunažu.

Kako je saopšteno, avion sa predsednicom Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi sleteo je u glavni grad Tajvana, Tajpej, u utorak uveče. Pelosi je postala najviši američki političar koji je posetio ostrvo u poslednjih 25 godina.

Kina je odmah osudila Pelosijevu posetu, a Stejt department je saopštio da nanosi ozbiljnu štetu miru i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu.

Peking je obećao da će uzvratiti na Pelosijevu posetu, rekavši da bi posledice trebalo da snose SAD i separatističke snage „za nezavisnost Tajvana“.

Kineski državni mediji izvestili su da će Narodnooslobodilačka armija zemlje u narednim danima izvesti vežbe obuke u blizini Tajvana.