SAD tuži Ajdaho zbog državnog zakona o abortusu

SAD tuži Ajdaho zbog državnog zakona o abortusu

VAŠINGTON – Sjedinjene Države su u utorak tužile Ajdaho zbog državnog zakona za koji se navodi da nameće „skoro apsolutnu zabranu” abortusa i takođe su nastojale da blokiraju zapadnu državu da krivično goni ili kažnjava lekare, navodi sud podnošenje, prenosi Rojters.

Tužba, podneta američkom Okružnom sudu za Ajdaho, traži preliminarnu i trajnu zabranu protiv države kojom se zabranjuje sprovođenje zakona i traži od suda da presudi da državni zakon krši savezne statute.

U tužbi se takođe navodi da se državni zakon meša u ranije postojeće sporazume Sjedinjenih Država sa bolnicama pod Medicare-om, pozivajući se na savezni program zdravstvene zaštite za starije osobe.

„Danas je poruka Ministarstva pravde jasna… ako pacijent dođe u hitnu pomoć sa hitnom medicinskom pomoći koja ugrožava život ili zdravlje pacijenta, bolnica mora da obezbedi tretman neophodan za stabilizaciju tog pacijenta“, rekao je američki državni tužilac Merik Garland na konferenciji za novinare u Vašingtonu na kojoj je najavljeno podnošenje.

„Ovo uključuje abortus, kada je to neophodan tretman“, dodao je Garland.

Tužba od utorka označava prvu pravnu bitku Ministarstva pravde oko reproduktivnih prava otkako je Vrhovni sud u junu poništio značajnu presudu Roe protiv Vejda iz 1973. kojom je ženama priznato ustavno pravo na abortus.

Ajdaho je u martu postao prva država koja je donela šestonedeljnu zabranu abortusa po uzoru na teksaški zakon koji ovlašćuje privatne građane da tuže pružaoce abortusa.

Zakon zabranjuje abortus pre nego što mnoge žene saznaju da su trudne i napravljen je po uzoru na šestonedeljnu zabranu abortusa u Teksasu.