Bivši lider britanske opozicije pozvao je da prestane sa naoružavanjem Ukrajine

Bivši lider britanske opozicije pozvao je da prestane sa naoružavanjem Ukrajine

Bivši lider britanskih laburista Džeremi Korbin pozvao je zapadne zemlje da prestanu da naoružavaju Ukrajinu, navodi se u izdanju Gardijana, piše „Evropska istina“.

„Ubacivanje oružja neće dovesti do rešenja, samo će produžiti i intenzivirati ovaj rat. Možemo se suočiti sa godinama i godinama rata u Ukrajini“, –

rekao je u intervjuu za Al Maiadeen, bejrutski TV kanal koji emituje proruske izveštaje od ruske invazije na Ukrajinu.

„Ono što me razočarava je to što skoro niko od svetskih lidera ne koristi reč „mir“, oni uvek koriste jezik više rata i ratobornijeg rata. Ovaj rat je poguban za narod Ukrajine, za narod Rusije, za bezbednost i bezbednost celog sveta, i stoga je potrebno mnogo više napora za mir“, dodao je Korbin.

On je pozvao na odlučniju ulogu UN u okončanju rata i predložio da se uključe i druga međunarodna tela, kao što su Afrička unija ili Liga arapskih država, ako UN ne mogu da pomognu u pregovorima o prekidu vatre.

Podsetimo, britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras, koja tvrdi da će zameniti premijera Borisa Džonsona na mestu lidera Konzervativne partije, rekla je da će postati „najveći prijatelj” Ukrajine ako pobedi na izborima za mesto lidera konzervativaca.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski ranije je izrazio zabrinutost da bi novi premijer Velike Britanije mogao da smanji podršku Ukrajini u odnosu na Borisa Džonsona.