Prvi brod natovaren ukrajinskim žitom isplovio iz luke Odesa

Prvi brod natovaren ukrajinskim žitom isplovio iz luke Odesa

U ponedeljak, 1. avgusta, brod koji je prevozio ukrajinsko žito isplovio je iz luke Odesa prvi put u poslednjih pet meseci.

Ukrajinski ministar za infrastrukturu Oleksandr Kubrakov rekao je na Fejsbuku, prenosi Ukrinform.

„Prvi brod sa ukrajinskim namirnicama napustio je luku Odesa“, napisao je ministar.

Teretni brod RAZONI pod zastavom Sijera Leonea, natovaren sa 26.000 tona ukrajinskog kukuruza, kreće ka luci Tripoli u Libanu.

Ministar je napomenuo da je Ukrajina četvrti po veličini izvoznik kukuruza u svetu, pa će mogućnost njegovog izvoza preko luka pomoći da se obezbedi globalna prehrambena bezbednost.

„Danas Ukrajina, zajedno sa svojim partnerima, čini još jedan korak ka sprečavanju gladi u svetu. Deblokada luka obezbediće najmanje milijardu dolara devizne zarade za privredu i priliku da agrar planira setvu sledeće godine“, naglasio je Kubrakov.

Prema njegovim rečima, još 16 ukrajinskih brodova čeka svoj red za polazak.

Zauzvrat, Serhij Bračuk, portparol Odeške oblasne administracije, primetio je da su bezbednost transporta tereta potvrdili partneri garanti Ukrajine – UN i Turska.

Kako je ranije saopšteno, 22. jula potpisan je sporazum o izvozu žitarica i drugih životnih namirnica iz ukrajinskih luka nakon kvadrilateralnog sastanka Ukrajine, Turske, UN i Rusije u Istanbulu.