Noć na severu Kosova protekla mirno, prelazi i dalje blokirani

Noć na severu Kosova protekla mirno, prelazi i dalje blokirani

Noć na severu Kosova protekla je mirno, ali na graničnom prelazu Jarinje u odnosu na nedelju nije bilo promena, javio je izveštač RTS-a, prenosi Tanjug.

„Još uvek ne možete ni peške do severa Kosova“, izvestio je on.

Policija u Rudnici jutros obaveštava vozače da pokušaju prelazak na drugim prelazima, a za sada je u funkciji samo prelaz Merdare.

Iz kosovske policije nema informacija kada će Jarinje i Brnjak biti pušteni u saobraćaj.

Vlada Kosova saopštila je u nedelju uveče, uoči stupanja na snagu mera zabrane ulaska na teritoriju Kosova licima sa srpskim ličnim dokumentima i regulisanih registarskih tablica, da je spremna da odloži sprovođenje tih odluka do 1. septembra. Zatim se očekuje uklanjanje barikada i uspostavljanje pune slobode kretanja na svim putevima na severu Kosova.

Saopštenju kosovske vlade prethodila je razmena diplomatskih poruka i pozivi da se smire tenzije, a ključan je bio poziv američkog ambasadora u Prištini Džefrija Hovenijea kosovskim vlastima da za 30 dana odlože sprovođenje odluka. to je diglo srpsko rukovodstvo na noge, a kosovski Srbi su reagovali postavljanjem barikada na putevima na severu prema prelazima Jarinje i Brnjak.

Kosovska međunarodna vojna misija (KFOR) saopštila je u nedelju da je bezbednosna situacija na severu Kosova napeta, da pomno prati situaciju i da je spremna da interveniše ako stabilnost bude ugrožena.

Oni su dodali da je misija NATO-a u potpunosti fokusirana na sprovođenje mandata UN da obezbedi bezbedno i mirno okruženje i slobodu kretanja za sve građane Kosova.

U nastavku saopštenja navedeno je da su pripadnici Kfora vidljivi i agilni na terenu, a da je komandant Kfora u kontaktu sa svim važnim učesnicima u procesu, uključujući predstavnike kosovskih bezbednosnih agencija i ministra odbrane Srbija.

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borel pozdravio je odluku kosovske vlade da odloži sprovođenje mera reciprociteta i pozvao Beograd i Prištinu da sva otvorena pitanja rešavaju dijalogom uz posredovanje EU.

„Očekujem i da se sve barikade odmah uklone. Sva otvorena pitanja treba da se rešavaju dijalogom uz posredovanje EU, a fokus treba da bude na sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Srbije i Kosova“, naveo je Borel na Tviteru.

Šef evropske diplomatije, koji je i glavni posrednik u dijalogu Kosova i Srbije, ponovio je da je normalizacija odnosa ključna za napredak obe strane na putu evropskih integracija.

Vlada Kosova najoštrije je osudila blokadu puteva na severu Kosova i pucanje tamošnjih naoružanih ljudi iz nelegalnih objekata, prenosi Anadolija.

„Reč je o težnji da se Kosovo destabilizuje i ugrožava mir i bezbednost građana i naše zemlje. Bilo je brojnih agresivnih akata […] koje je podsticao i pripremao zvanični Beograd“, navodi se u saopštenju Vlade Kosova.

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da će naredni sati, dani i nedelje biti izazovni i problematični jer se, kako je rekao, Priština „suočava sa srpskim nacional-šovinizmom“.

On je u video obraćanju na Fejsbuku rekao da su „srpske nelegalne strukture blokirale puteve pre početka izdavanja dokumenata za ulazak i izlazak sa Kosova“.

On je dodao da nadležni organi prikupljaju informacije, prate situaciju i da će „delovati u odbrani zakona i građana, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u nedelju uveče, posle sastanka u Generalštabu Vojske Srbije, da se nada da će do ponedeljka doći do deeskalacije situacije na Kosovu.

Zajedno sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije Milanom Mojsilovićem razgovarao je sa komandantom Kfora.

Nadam se da ćemo imati dobre vesti i da će to biti deeskalirano do sutra [ponedeljka] i da ćemo u narednom periodu moći da dođemo do rešenja“, rekao je Vučić u izjavi za RTS, prenosi Anadolija.