Iran spreman da pregovara o ponovnom aktiviranju Bečkog sporazuma

Iran spreman da pregovara o ponovnom aktiviranju Bečkog sporazuma

Glavni iranski pregovarač Ali Bageri Kani najavio je da Iran želi da se pregovori o reaktivaciji nuklearnog sporazuma između Teherana i velikih svetskih sila iz 2015. okončaju što je pre moguće.

„Mi smo predložili svoje ideje kako bismo utrli put za brzo okončanje pregovora u Beču. Spremni smo da završimo pregovore u kratkom roku, ako je i druga strana spremna da učini isto“, napisao je Kani na Tviteru, prenosi Rojters.

Kani je to saopštio komentarišući predlog o ponovnom aktiviranju sporazuma koji je u utorak izneo visoki predstavnik Evropske unije (EU) za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel.

Borel je tada saopštio da je predložio novi nacrt dokumenta za oživljavanje iranskog nuklearnog sporazuma i dodao da nema mesta za velike kompromise.

Borel je u članku za Fajnenšel tajms rekao da je „stavio na sto“ tekst u kojem se detaljno navode ublažavanje sankcija i nuklearni koraci potrebni za oživljavanje sporazuma, formalno poznat kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije.

Posle 15 meseci intenzivnih, konstruktivnih pregovora u Beču i bezbrojnih kontakata sa potpisnicima JCPOA i SAD, zaključio sam da je prostor za dodatne značajne kompromise iscrpljen“, rekao je Borel, prenosi Tanjug.

On nije elaborirao svoj predlog, ali je sugerisao, kao i mnogi zapadni zvaničnici ranije, da ističe vreme za obnovu sporazuma.

Iran je 2015. godine u Beču potpisao sporazum o svom nuklearnom programu sa SAD, Velikom Britanijom, Francuskom, Nemačkom, Rusijom i Kinom. Dokument predviđa da Teheran ograniči svoj nuklearni program, a zauzvrat se ublažavaju sankcije.