Eksplozija u skladištu municije u Bugarskoj

Eksplozija u skladištu municije u Bugarskoj

Oko 4 sata ujutru došlo je do eksplozije na skladištu municije kompanije „EMKO” kod bugarskog grada Karnobata, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na BNR.

Eksplozija je izazvala požar, koji je sada ugašen.

Mesto nesreće je pregledano dronom, područje će biti zatvoreno 72 sata.

Zamenica gradonačelnika Karnobata Stefka Ivanova javila je da nema žrtava i pretnji po stanovništvo.

Prema rečima vlasnika skladišta Emilijana Gebreva, tu je bila smeštena zastarela municija koju su naručivale kompanije, a nije plaćena:

„Nema govora o ljudskoj grešci, jer nema ljudske greške. U četiri ujutru je došlo do eksplozije, a onda se zapalilo skladište. Šta je bilo unutra, niko ne može da kaže. Zabranjeno je ulaziti unutra 24. sati, ali to je u principu municija, koja fabrički više nije potrebna.Neka firma je jednom naručila nešto, pa zbog neplaćanja nije dobila robu i nije nam preostalo ništa drugo nego da je tamo skladištimo. “

Podsetimo, Češka je ranije optužila Rusku Federaciju da je organizovala eksploziju koja se dogodila 16. oktobra 2014. u skladištu oružja u istočnom delu Češke i dovela do brojnih razaranja i pogibije dvoje lokalnih stanovnika. Za samo 6,5 godina rukovodstvo češke vlade je zvanično optužilo Rusiju za organizovanje ove sabotaže.

S tim u vezi, Prag je proterao 18 ruskih diplomata, a kao odgovor Rusija je proglasila 20 zaposlenih u češkoj ambasadi u Moskvi personama non grata. Češka je nakon toga saopštila da proteruje još oko 70 službenika ruske ambasade.