Invazivne vrste žaba i zmija koštaju svetsku ekonomiju 16 milijardi dolara

Invazivne vrste žaba i zmija koštaju svetsku ekonomiju 16 milijardi dolara

MIAMI – Dve invazivne vrste, američka žaba i zmija smeđe drveće, koštale su svet oko 16 milijardi dolara između 1986. i 2020. uzrokujući probleme u rasponu od oštećenja useva do nestanka struje, prema studiji objavljenoj u četvrtak, prenosi Rojters.

Smeđe-zelena žaba poznata kao lithobates catesbeianus koja može da teži preko 2 funte (0,9 kilograma) imala je najveći uticaj u Evropi, prema istraživanju objavljenom u Scientific Reports.

Smeđa zmija, ili boiga irregularis, nekontrolisano se umnožila na pacifičkim ostrvima, uključujući Guam i Marijanska ostrva, gde su ovu vrstu unele američke trupe u Drugom svetskom ratu, rekao je istraživač Ismael Soto.

Zmije su ponekad bile toliko obilne da su izazivale nestanke struje puzeći po električnoj opremi, rekao je on.

Ovo signalizira potrebu za ulaganjem u kontrolu globalnog transporta invazivnih vrsta kako bi se izbeglo plaćanje za ublažavanje posledica nakon invazije, rekao je Soto, student doktorskih studija na Univerzitetu Južne Češke u Češkoj Republici, vodeći istraživač studije.

„U današnje vreme, trgovina kućnim ljubimcima je glavni put za ove vrste, posebno sada kada svi žele da nabave najegzotičniju zmiju“, rekao je Soto za Rojters. „Predlažemo kontinuirano ažuriranje crne liste zabranjenih vrsta za trgovinu.

Brojke su izvedene agregacijom troškova povezanih sa invazivnim vrstama kako je opisano u recenziranoj literaturi ili studijama za koje se smatralo da su visoke pouzdanosti, i uglavnom su proizašle iz procena i ekstrapolacija, a ne iz empirijskih zapažanja.