Američka fabrika optužena za korišćenje dečijeg rada

Američka fabrika optužena za korišćenje dečijeg rada

Dobavljač delova za vozila za liniju za sklapanje automobila južnokorejskog proizvođača automobila Hjundai u Montgomeriju, u Alabami, optužen je da koristi rad maloletnih migranata u osuđujućoj Rojtersovoj istrazi objavljenoj u petak, u kojoj se navode porodice maloletnika, više zaposlenih u fabrici i policijski izvori.

Jedna bivša radnica rekla je Rojtersu da je radila „zajedno sa desetak maloletnika u svojoj smeni“ u poslednjih nekoliko godina, pre nego što je otišla iz podružnice Hiundaija u drugu fabriku. Drugi izvor je tvrdio da je moglo biti čak 50 maloletnih radnika u različitim smenama, uglavnom migranti, a neki od 12 godina.

Fabrika u centru skandala je proizvođač auto delova u Luvernu, SMART Alabama LLC, koji proizvodi žigosane metalne delove za najveću američku fabriku za montažu Hjundaija u obližnjem Montgomeriju.

Kontroverza je prvi put izašla na videlo kada je 13-godišnje dete migranta iz Gvatemale nestalo iz kuće svoje porodice u Alabami u februaru, što je izazvalo uzbunu Amber. Njen otac i policajci koji su pomogli u pronalaženju deteta rekli su Rojtersu da su ona i njena dva brata, od 12 i 15 godina, svi radili u fabrici. Ispostavilo se da je devojka pobegla sa 21-godišnjim kolegom, takođe migrantom iz Gvatemale koji je u međuvremenu deportovan, kako bi „tražila druge mogućnosti za posao“.

Usred povećane pažnje policije i medija na nestanak devojčice, SMART je navodno otpustio sve svoje maloletne radnike. Rojtersova istraga nije mogla da potvrdi tačan broj navodnih dece radnika, njihove uslove zaposlenja ili uslove rada. Lokalna policija je navodno rekla da nema nadležnost da istražuje kršenje zakona o radu, ali je o navodima obavestila kancelariju državnog tužioca.

Hiundai je reagovao na osuđujuće optužbe izjavom u kojoj se navodi da „ne toleriše nelegalne prakse zapošljavanja u bilo kom Hiundai entitetu“ i tvrdeći da kompanija ima „politike i procedure koje zahtevaju poštovanje svih lokalnih, državnih i saveznih zakona“.

Zauzvrat, SMART je negirao „bilo kakvu tvrdnju da je svjesno zapošljavao svakoga ko ne ispunjava uslove za zapošljavanje“ i uperio prst u kadrovske agencije na koje se oslanja da popune radna mjesta i stoga očekuje „da će se pridržavati zakona u zapošljavanju, zapošljavanju i postavljanju radnika na njegove prostorije.”