Ukrajinski zvaničnik nastavlja da vređa Nemce nakon što je izgubio funkciju u Berlinu

Ukrajinski zvaničnik nastavlja da vređa Nemce nakon što je izgubio funkciju u Berlinu

Bivši ukrajinski ambasador u Berlinu Andrej Melnik kritikovao je ministra, predsednika istočnonemačke pokrajine Saksonije, Mihaela Krečmera, nakon što je rekao da bi Evropa trebalo da posreduje u prekidu vatre između Kijeva i Moskve umesto da doliva ulje na vatru u sukobu koji je u toku.

„Ukrajinci su za to da gurnete glavu u zamrzivač kako biste zamrznuli svoje maštarije o vrućoj Rusiji“, napisao je otvoreni ukrajinski diplomata u postu na Tviteru upućenom Krečmeru u utorak.

Zbijanje bivšeg ambasadora izazvalo je poziv premijera Saksonije da Evropu i Nemačku pomognu da „zamrznu“ tekući sukob između Moskve i Kijeva i da ne napuštaju uvoz ruskih energenata.

Sukob baca Evropu i ceo svet u haos, rekao je Krečmer novinarima u utorak. On je upozorio da Evropa rizikuje da izgubi ekonomsku snagu potrebnu da održi bezbednost i ostane konkurentna na svetskoj sceni, dodajući: „Moramo da radimo na tome da ovaj rat bude zamrznut.

On je takođe okarakterisao stav Evrope o sukobu kao „veoma jednostran“ – pomažući Ukrajini da pobedi i potpuno napuštanje ruske energije – što je, kako je rekao, greška.

„Čvrsto verujem da su nam potrebne te zalihe sirovina“, rekao je Krečmer, dodajući da evropski lideri „moraju zajedno da pokušaju da utiču na ruskog predsednika [Vladimira Putina] i ubede Ukrajinu da svi zajedno moramo da zamrznemo ovaj sukob“.

Melnik je osudio Krečmera, optužujući ga za „stalno podmetanje“ Putinu i nazvao njegov pristup „odvratnim“. Ministar predsednik Saksonije suočio se i sa salvom kritika od strane kolega političara i kod kuće. Generalni sekretar liberalne Slobodne demokratske partije (FDP) Bijan Djir-Sarai optužio ga je da nije razumeo pretnju koju Rusija navodno predstavlja.

„Hvala Bogu, ovaj čovek nije odgovoran za našu spoljnu politiku“, rekao je on. Zelena političarka Džamila Šefer izjavila je za nemački tabloid Bild da Krečmerov predlog „šteti ugledu Savezne Republike Nemačke“, optužujući ga za „opasno neznanje“.

Krečmerovi kolege hrišćanski demokrati bili su isto tako kritični. Poslanik Matijas Hauer napisao je na Tviteru da njegov stav ne odražava stav Hrišćansko-demokratske unije (CDU).