Bela kuća kaže da Rusija postavlja temelje za aneksiju teritorije Ukrajine

Bela kuća kaže da Rusija postavlja temelje za aneksiju teritorije Ukrajine

Rusija postavlja temelje za aneksiju ukrajinske teritorije i postavlja nelegitimne proksi zvaničnike u oblastima pod svojom kontrolom dok nastoji da ostvari potpunu kontrolu nad svojim dobitcima na istoku, saopštila je Bela kuća. utorak.

Otkrivajući ono što je rekao da su američke obaveštajne službe, Džon Kirbi, glavni portparol Saveta za nacionalnu bezbednost, rekao je na brifingu u Beloj kući da se Rusi spremaju da postave proksi zvaničnike, uspostave rublju kao podrazumevanu valutu i ​​nateraju stanovnike da podnesu zahtev za državljanstvo.

„Danas imamo informacije, uključujući obavještajne podatke sniženog ranga koje možemo da podelimo sa vama, o tome kako Rusija postavlja temelje za aneksiju ukrajinske teritorije koju kontroliše direktno kršeći suverenitet Ukrajine“, rekao je Kirbi.

Ista taktika je korišćena 2014. godine kada je Rusija objavila aneksiju Krima nakon što je preuzela kontrolu od Ukrajine, rekao je Kirbi. Međunarodna zajednica smatra da je aneksija Krima nelegitimna.

„Želimo da to bude jasno američkom narodu“, rekao je Kirbi. „Niko se time ne zavarava. Ruski predsednik Vladimir Putin briše prašinu sa knjige igranja iz 2014. godine.“

Rusija je 24. februara poslala desetine hiljada vojnika u Ukrajinu u, kako kaže, „specijalnoj vojnoj operaciji“ kako bi osigurala sopstvenu bezbednost.

Rusija sada takođe pokušava da preuzme kontrolu nad tornjevima za emitovanje, rekao je on.

Istovremeno, Kirbi je rekao da će Sjedinjene Države u narednih nekoliko dana objaviti novi paket naoružanja za Ukrajinu dok se Rusija angažuje u žestokim bitkama na istoku Ukrajine.

To će biti 16. takvo povlačenje novca koje je odobrio Kongres i dodeljeno pod predsedničkim ovlašćenjima, rekao je on.

Očekuje se da će paket uključiti američke mobilne raketne bacače, poznate kao HIMARS, i metke za raketne sisteme sa višestrukim lansiranjem, kao i artiljerijsku municiju.

Ruska ambasada u Sjedinjenim Državama odbacila je komentare Vašingtona kao „suštinski lažne“.

„Do danas je u Ukrajinu, DNR i LNR poslato više od 45 hiljada tona humanitarnog tereta. Kako se sve ovo odnosi na koncept aneksije?“ navedeno je u objavi na Fejsbuku, misleći na republike Donjeck i Lugansk koje podržava Rusija.

Sjedinjene Države su obezbedile 8 milijardi dolara bezbednosne pomoći od početka rata, uključujući 2,2 milijarde dolara u poslednjih mesec dana.

Vašington će uvesti sankcije zvaničnicima koji se predstavljaju kao posrednici, rekao je Kirbi. On je predvideo da će ovi zastupnici pokušati da održe „lažne referendume“ u želji da legitimišu rusku kontrolu.