Evropske energetske kompanije nagomilavaju dugove

Evropske energetske kompanije nagomilavaju dugove

Evropske energetske i komunalne kompanije preuzimaju više dugova kako bi nadoknadile rastuće cene nafte i gasa, izvestio je Blumberg u ponedeljak.

Ukupan dug kompanija je skočio za više od 50% od početka pandemije početkom 2020. i sada iznosi 1,7 biliona evra (1,7 biliona dolara), dodaje se u publikaciji.

Ranije ovog meseca, jedna od najvećih nemačkih kompanija za snabdevanje energijom, Uniper, zatražila je vladinu pomoć, navodeći kao razlog „ekstremni finansijski pritisak“ izazvan smanjenom isporukom ruskog prirodnog gasa. Kompaniji će možda biti potrebno čak 9 milijardi evra da ostane na površini, kaže Blumberg, dodajući da češka elektroenergetska kompanija CEZ CP takođe traži pomoć u iznosu do 3 milijarde evra.

Energetske kompanije EU prikupile su 45 milijardi evra u obveznicama i 72 milijarde evra u kreditima tokom prvih šest meseci ove godine, navodi novinska agencija.

Energetska kriza dovela je do osmostrukog povećanja evropskih referentnih cena prirodnog gasa u poslednjih 18 meseci, pri čemu je nafta postala skuplja za otprilike 50% tokom prošle godine. Ovo je dovelo do povećanja ukupnih troškova života, pri čemu je inflacija dostigla višedecenijske maksimume širom EU.