Kongresa SAD podržao ulazak Finske i Švedske u NATO

Kongresa SAD podržao ulazak Finske i Švedske u NATO

Donji dom američkog Kongresa – Predstavnički dom – odobrio je rezoluciju kojom se izražava podrška pristupanju Finske i Švedske NATO-u, piše Hil.

Rezolucija je odobrena sa 394 glasa za i 18 protiv, a protiv su glasali samo republikanci. Dve demokrate i 17 republikanaca nisu glasali.

Dvopartijski dokument izražava podršku „istorijskoj odluci“ Finske i Švedske da se prijave za članstvo u NATO-u i poziva države članice da formalno podrže njihov ulazak u vojnu alijansu.

Rezolucija se takođe protivi svakom pokušaju Ruske Federacije da negativno odgovori na odluku Finske i Švedske da se pridruže alijansi i poziva članice NATO-a da ispune obavezu izdvajanja za odbranu od 2 odsto koju su zemlje potpisale na samitu u Velsu 2014. godine.

Dom je usvojio rezoluciju tačno dva meseca nakon što su Finska i Švedska podnele zahtev za ulazak u NATO. Vojna alijansa je 29. juna zvanično pozvala dve skandinavske zemlje da se pridruže alijansi.

SAD još nisu završile proces ratifikacije, odluku mora da odobri Senat. Ima ustavnu ulogu da ratifikuje ili odbije ulazak u NATO, Predstavnički dom nema takva ovlašćenja.

Podsetimo, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je 18. jula još jednom zapretio da će zamrznuti aplikacije Švedske i Finske za ulazak u Severnoatlantsku alijansu ako ne ispune uslove Ankare.

Kako je saopšteno, parlamenti 15 od 30 zemalja koje su deo Severnoatlantskog saveza odobrili su protokole o pristupanju Finske i Švedske NATO-u.