Više od 50 ukrajinskih službenika na lečenju u Litvaniji

Više od 50 ukrajinskih službenika na lečenju u Litvaniji

U litvanskim zdravstvenim ustanovama leči se 51 ranjenik iz Ukrajine, u bliskoj budućnosti se očekuje još jedan, saopštilo je u petak Ministarstvo zdravlja Litvanije, prenosi „Evropska istina“.

Kako je saopštilo litvansko ministarstvo zdravlja, reč je o vojnim i policijskim službenicima koji su se borili zajedno sa oružanim snagama na bojnom polju. Oni su raspoređeni u osam medicinskih ustanova u Litvaniji.

Prvi ranjenik iz Ukrajine dovezen je u Litvaniju početkom jula, ostali su stigli u poslednja dva dana. Priroda njihovih povreda je različita – oštećenje mozga, rane od metka, oštećenja kičmene moždine i razne povrede od eksplozija.

Ranjeni će proći 24-dnevni kurs rehabilitacije. Prijem Ukrajinaca organizuje i koordinira interresorna grupa Ministarstva zdravlja Litvanije zajedno sa Centrom za ekstremne zdravstvene situacije.

„Već smo nekoliko puta slali neophodan sanitet i lekove u žarišta ratna područja, a naši lekari su, uprkos opasnosti, bez oklevanja odlazili u pomoć svojim kolegama… Neumorno ćemo biti zajedno sa Ukrajinom do pobede i pomoći u svemu“, rekao je ministar zdravlja Litvanije Arunas Dulkis.

Ministarka unutrašnjih poslova Litvanije Agne Bilotaite rekla je da će Litvanija nastaviti da podržava Ukrajinu „na sve moguće načine“ – pomoći će u istrazi ruskih ratnih zločina i razminiranju teritorije te zemlje, a prihvataće i izbeglice.

Početkom juna, litvanski ministar odbrane Arvidas Anusauskas rekao je da vojnici povređeni tokom rata sa Rusijom treba da stignu u zemlju na lečenje i medicinsku rehabilitaciju.