EU priprema sporazum o uvozu do 20 milijardi kubnih metara gasa iz Azerbejdžana

EU priprema sporazum o uvozu do 20 milijardi kubnih metara gasa iz Azerbejdžana

Evropska komisija je predložila da zemlje EU zaključe sporazum sa Azerbejdžanom o povećanju uvoza prirodnog gasa i proširenju gasovoda za to.

Ovo se navodi u nacrtu dokumenta u koji je uvidela agencija Rojters, piše „Evropska istina“.

Nacrt memoranduma o razumevanju deo je napora Evropske unije da smanji zavisnost od ruskog gasa zbog rata u Ukrajini.

Strane nastoje da podrže bilateralnu trgovinu prirodnim gasom, uključujući i kroz izvoz u Evropsku uniju kroz Južni gasni koridor u količini od najmanje 20 milijardi kubnih metara gasa godišnje do 2027. godine, u skladu sa komercijalnom izvodljivošću i potražnjom na tržištu. kaže nacrt dokumenta od 11. jula .

Prošle godine je preko Transjadranskog gasovoda, koji je deo mreže gasovoda Južnog gasnog koridora, isporučeno više od 8 milijardi kubnih metara azerbejdžanskog gasa u evropske zemlje poput Italije.

U projektu se navodi da će obe strane podsticati finansiranje proširenja ove mreže kako bi se povećale isporuke u Evropu.

Povećanje snabdevanja će takođe zahtevati od Azerbejdžana da proširi sopstvenu proizvodnju gasa.

U nacrtu se naglašava da budući ugovori o gasu moraju biti usklađeni sa ciljevima EU o klimatskim promenama, za koje Brisel veruje da će zahtevati oštro smanjenje potrošnje gasa, posebno posle 2030. godine.

Obe strane moraju da pojačaju akciju za suzbijanje emisije metana u svojim lancima snabdevanja.

Zabrinutost zbog daljih rezova u isporuci ruskog gasa pojačala se ove nedelje nakon što su počele planirane popravke gasovoda Severni tok, kojim se gas snabdeva Nemačkom.

Energetski gigant Gasprom saopštio je u sredu da ne može da garantuje rad gasovoda Severni tok.