Liz Trus ide korak bliže smeni Borisa Džonsona

Liz Trus ide korak bliže smeni Borisa Džonsona

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Trus zatražila je podršku 20 članova parlamenta, čime je stekla pravo da učestvuje u trci za vođstvo konzervativaca, javili su britanski mediji u utorak uoči roka koji je određen za kandidate u 18.00 GMT.

Trus je postala četvrta osoba koja se nada da će preći prag, nakon bivšeg kancelara Rišija Sunaka, ministarke trgovine Peni Mordaunt i predsednika Odbrane komisije za spoljne poslove Toma Tugendhata.

Kampanju visokog britanskog diplomate podržala su dvojica najbližih saveznika premijera Borisa Džonsona, državni ministar za mogućnosti Bregzita Džejkob Ris-Mog i sekretarka za kulturu Nadin Doris. Najavljujući svoju podršku, Ris-Mog je pozdravio Truss kao „snažan evroskeptik” i tvrdio da se „uvek protivila Rišijevim višim porezima”, što je, po njegovom mišljenju, manifestacija „pravog konzervativizma”.

Druga dva vladina teškaša – zamenik premijera Dominik Rab i sekretar za saobraćaj Grant Šaps – najavili su podršku Sunaku.

Glavni potencijalni kandidat – ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel – odustala je od trke u utorak. Ona do sada nije podržala nijednog kandidata.

Poslanici će prvo glasati u sredu, a kandidatima je potrebno 30 glasova za ulazak u drugi krug, koji će se održati sledećeg dana. Glasanje će se nastaviti dok svi kandidati osim dva ne budu eliminisani. Pobednik trke za liderstvo biće proglašen 5. septembra, nakon opšteg glasanja članova stranke.

Ažurirana pravila procedure odobrena su 11. jula od strane Komiteta 1922. godine, nekoliko dana nakon što je Boris Džonson najavio svoju nameru da se povuče. Odluci je prethodio nalet skandala i talas ostavki visokih članova kabineta. Džonson je obećao da će nastaviti sa poslom dok se ne izabere novi lider.