Zelenski je naložio premijeru da razmotri uvođenje ispita za dobijanje ukrajinskog državljanstva

Zelenski je naložio premijeru da razmotri uvođenje ispita za dobijanje ukrajinskog državljanstva

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski naložio je premijeru Denisa Šmihalu da razmotri pitanje uvođenja obaveznog ispita za dobijanje ukrajinskog državljanstva.

To je prema odeljku za elektronske peticije na sajtu šefa države, prenosi Ukrinform.

Odgovarajuću peticiju registrovao je Vitalij Kapustian 23. maja i dobila je 26.578 glasova (od potrebnih 25.000). Inicijator peticije je objasnio da je od 2014. godine, kada je Rusija započela rat protiv Ukrajine, skoro 52.000 Rusa emigriralo u Ukrajinu. Više od 19.000 njih dobilo je ukrajinsko državljanstvo.

Otkako je 24. februara 2022. počela nova aktivna faza rata, priliv ruskih državljana koji žele da dobiju ukrajinsko državljanstvo se nije smanjio. Trenutno kandidati ne moraju da znaju ukrajinski jezik, istoriju i zakone Ukrajine da bi dobili ukrajinsko državljanstvo. Potrebno je da podnesu mali spisak dokumenata i molbu za državljanstvo.

„Takav sistem, bez čak ni osnovnih filtera, omogućava svim kandidatima da dobiju državljanstvo i da ubuduće ne ulažu napore da se integrišu u ukrajinsko društvo“, navodi se u peticiji.

Stoga je autor dokumenta predložio uvođenje obaveznog ispita za dobijanje ukrajinskog državljanstva, koji će se sastojati od testa iz ukrajinskog jezika, testa iz istorije Ukrajine, testa poznavanja Ustava Ukrajine i proučavanja državna himna Ukrajine.