Ukrajina je pozvala Kanadu da je ne ucenjuje Kremlj i poništi odluku o turbini

Ukrajina je pozvala Kanadu da je ne ucenjuje Kremlj i poništi odluku o turbini

Ministarstvo energetike Ukrajine i Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine duboko su razočarani odlukom kanadske vlade da izda dozvolu za vraćanje Nemačkoj turbina koje je remontovao Siemens Kanada za Severni tok 1.

Ovo se navodi u zajedničkom saopštenju oba ministarstva u nedelju, prenosi „Evropska istina“.

Ministarstva su istakla da je na dan objavljivanja odluke Kanade, Ruska Federacija granatirala stambena naselja u Nikolajevu, Harkovu, Krivom Rogu, kao i niz drugih naselja u regionu Zaporožja i delovala kao teroristička država.

Agencije su saopštile da je Ukrajina zahvalna što je međunarodna zajednica uvela snažne sankcije Rusiji, ali smatraju da je kanadsko-nemački sporazum manipulacija režimom sankcija kako bi odgovarao ruskim hirovima.

„Ovaj opasan presedan protivi se principu vladavine prava i imaće samo jednu posledicu – ojačaće osećaj nekažnjivosti Moskve“, navodi se u saopštenju.

Rusija može da nastavi da isporučuje gas Nemačkoj u potpunosti i bez turbine, što je postalo predmet razgovora, naglasila su ministarstva. Konkretno, kompresorska stanica Severni tok 1 je opremljena sa nekoliko turbina, uključujući i rezervne, a samo jedna turbina je trenutno u Kanadi. Prema odluci Gasproma, sada rade samo tri turbine, ostale su isključene bez obrazloženja, pa je obim transporta smanjen sa 167 na 67 miliona kubnih metara gasa dnevno.

Osim toga, naglasila su ministarstva, Rusija može da transportuje gas u Evropu i koristi tranzitni kapacitet koji je već platila preko Ukrajine. Trenutno Gasprom koristi manje od 40% plaćenog kapaciteta.

Pored toga, postoji trasa za transport gasa kroz Poljsku. Rusija je odustala od njegove upotrebe i može da nastavi transport gasa u Nemačku ako zaista želi da ostane pouzdan snabdevač EU, navodi se u saopštenju.

„Tako je zahtev Rusije za obavezno vraćanje turbine za nastavak transporta gasa ucena koja nema tehničko opravdanje. Ukrajina je dala sveobuhvatna objašnjenja nemačkoj i kanadskoj strani. Obe strane su potvrdile da razumeju da zahtev Rusije nema tehničku osnovu. Ipak, odluka da se popusti pred neosnovanim zahtevima Rusije ipak je doneta.

Prenos turbine Severni tok-1 omogućiće Rusiji da nastavi da koristi energiju kao oruđe hibridnog ratovanja protiv Evrope“, navodi se u saopštenju.

Ministarstva su pozvala kanadsku vladu da poništi odluku i da osigura integritet režima sankcija.

„Ne može biti izuzetaka kada je u pitanju pozivanje Rusije na odgovornost za desetine hiljada ubijenih Ukrajinaca, stotine hiljada uništene infrastrukture, milione interno raseljenih lica i izbeglica i neskriveni napad na demokratiju i vladavinu prava širom sveta. “, navodi se u saopštenju

Kanadska vlada je pristala da napravi izuzetak od sankcija Rusiji i da turbinu, koja je bila na održavanju u Kanadi, pošalje u Nemačku.

Turbina, koju je u Kanadi izgradio Simens, poslata je na popravku u Montreal i tamo „zaglavljena” zbog sankcija ruskoj naftnoj i gasnoj industriji zbog njenog rata u Ukrajini.

Nemački zvaničnici pozvali su Kanadu da pronađe način da vrati turbinu, strahujući da će Rusija to pitanje iskoristiti kao izgovor da zatvori Severni tok 1 i ošteti sposobnost Nemačke da napuni svoje rezervoare za skladištenje gasa pre zime.

Ukrajinska vlada se usprotivila nameri Kanade da pristane na takvo postepeno ukidanje sankcija Rusiji i smatra ovu odluku „neosnovanom i opasnom za režim sankcija“.