Mađarska objašnjava zašto ne šalje oružje Ukrajini

Mađarska objašnjava zašto ne šalje oružje Ukrajini

Mađarska je odbila da isporuči Ukrajinu oružje jer Budimpešta pokušava da se ni na koji način ne meša u sukob između Moskve i Kijeva, izjavio je u utorak za Si-En-En ministar spoljnih poslova zemlje Peter Sijarto.

Ministar spoljnih poslova je objasnio da mađarsko-ukrajinska granica nudi najbezbedniji prolaz i da se koristi za dopremanje humanitarnih zaliha. S obzirom na to da sve strane znaju da Mađarska ne isporučuje oružje, pomoć može nesmetano stići u Ukrajinu, dodao je on.

Ministar je podsetio i da u zapadnom delu Ukrajine živi 150.000 Mađara, a ako Mađarska počne sa isporukom oružja, oni mogu postati mete. „Ne želimo da oni [Rusi] pucaju na područja u kojima žive Mađari, zato ne bismo želeli da se mešamo u ovaj sukob“, ponovio je on.

Sijarto je takođe odbacio komentare ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog koji je kritikovao Mađarsku zbog njene nevoljnosti da uvede sankcije Moskvi i zbog toga što nije učinila više da pomogne Kijevu da se izbori sa ruskom ofanzivom, odbacujući te reči kao „nepravedne“.

„Obavljamo najveću humanitarnu pomoć u istoriji naše zemlje… Ne očekujemo da će neko Mađarima reći ‘hvala’, iako su desetine hiljada Mađara udružile snage da rade iz dana u dan kako bi brinule o stotina hiljada siromašnih Ukrajinaca“, naglasio je on.

Prema njegovim rečima, Budimpešta insistira samo na tome da Ukrajina ne „provocira, optužuje i ne govori loše stvari“ o Mađarskoj jer je donela jednu odluku o isporuci oružja koja se Kijevu ne sviđa.

Ambasador Mađarske u Nemačkoj Peter Giorkos takođe je rekao krajem juna da Budimpešta ne želi da joj se drže predavanja o odnosima sa Rusijom i da ne planira da uvede „radikalne sankcije“ Moskvi.

Rusija je u utorak upozorila Zapad da deo njenih isporuka oružja namenjenog Ukrajini nije stigao na odredište. „Neko od stranog oružja koje Zapad isporučuje Ukrajini širi se po regionu Bliskog istoka, a završava i na crnom tržištu“, rekao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.