Nemačka predlaže pojednostavljenje procedura za promenu pola

Nemačka predlaže pojednostavljenje procedura za promenu pola

Savezni ministri pravde i nemački ministar porodice Marko Bušman i Liza Paus predstavili su u četvrtak nacrt zakona o samoopredeljenju za rešavanje promene pola, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na Tagesšau.

Generalna ideja zakona je da svaki nemački državljanin treba da ima pravo da promeni pol i ime u dokumentima jednostavnom procedurom u matičnim službama.

Ovaj postupak je sada regulisan Zakonom o transseksualcima, donetim 1980. godine. Shodno tome, da biste promenili dokumente o polu i imenu, potrebno je da pribavite dva psihijatrijska uverenja i popunite poseban upitnik u kojem treba da odgovorite, na primer, na pitanja o masturbaciji.

Novi zakon bi trebalo da ukine ove uslove, bez obzira da li je reč o transpersonalnoj, nebinarnoj osobi ili interspolnoj osobi. Istovremeno, dokument ne reguliše pitanje medicinske intervencije za promenu pola: oni će biti sadržani u posebnim medicinskim pravilima.

Osim toga, predlogom zakona predviđena je i mogućnost promene dokumenata pola i imena za decu mlađu od 14 godina – oni to mogu da urade u ime roditelja ili staratelja. Za stariju decu potrebna je samo saglasnost jednog roditelja ili staratelja.

„Zakon o transseksualcima je donet tek 1980. godine i to je nepoštovanje prema pogođenim… Zakon tretira transseksualce kao bolesne. Za to nema opravdanja“, objasnila je nemačka ministarka porodice Liza Paus, dodajući da je pravo na samoopredeljenje “ fundamentalno za sve.“