„Proruski“ hakeri se svete za blokadu Kalinjingrada

„Proruski“ hakeri se svete za blokadu Kalinjingrada

Samozvana ‘proruska’ hakerska grupa Killnet je u ponedeljak velikim DDoS napadom oborila brojne litvanske vladine i korporativne veb stranice, dva dana nakon što je upozorila Vilnjus da će neuspeh da deblokira železnički i drumski koridor do ruske eksklave Kalinjingrad rezultirati takav napad.

Hakeri su se hvalili da su napali preko 1.000 litvanskih sajtova. Oni koji su navodno bili van mreže u ponedeljak ili su imali poteškoća uključivali su Državni poreski inspektorat zemlje, Integrisani sistem administrativnih usluga, Centralnu državnu arhivu, gradske veb stranice Vilnjusa i Kaunasa, litvansku veb stranicu švedske telekom Telia i glavnog provajdera računovodstvenih usluga B1. Litvanska agencija za sajber bezbednost tvrdi da je primetila porast DDoS napada koji su počeli u petak, a ciljaju na vladine agencije, transportne usluge i finansijski sektor.

Hakeri su objavili više video snimaka na društvenim mrežama tokom vikenda upozoravajući litvansku vladu da ima 48 sati da ukloni blokadu protiv Kalinjingrada ili rizikuje da „tačni udar u srce litvanskog sistema“ utiče na „više od 500 kompanija“. ” U objavi u ponedeljak uveče Telegram grupi „Ve Are Killnet“ obećava se nastavak napada u utorak.

Ista Telegram grupa ranije je podelila listu ciljanih veb lokacija Litvanije, iako je bilo nejasno da li je to „lista želja“ ili su sve navedene veb lokacije u nekom trenutku hakovane. Neki su i dalje bili dostupni, dok su drugi bili neispravni ili potpuno nedostupni. Hakerska grupa navodno podstiče volontere da se pridruže njenim DDoS napadima, navodeći domene i IP adrese meta kako bi se povećala šteta.

Litvanski predsednik Gitanas Nauseda je u nedelju udvostručio blokadu, izjavivši da je „apsolutno jasno da Litvanija mora i da će primeniti sankcije EU“ u objavi na Fejsbuku isključujući mogućnost „koridora“ ili „pomirenja Rusije“. I Litvanija i EU insistirale su da Vilnjus deluje u skladu sa zahtevima bloka, umesto da nameće bilo kakvu odluku na nacionalnom nivou.

Moskva je više puta naredila da se blokada ukine, nazivajući to kršenjem međunarodnog prava i upozoravajući da će zadržavanje zabrane tranzita sankcionisane robe „imati ozbiljan negativan uticaj na narod Litvanije“. Dok je Kalinjingrad deo Rusije, Litvanija i Poljska se nalaze između njega i ostatka zemlje, što znači da je jedina otvorena ruta koja je ostala morskim putem.

Killnet se pojavio u martu, predstavljajući se kao „prijatelj“ Rusiji i napavši sajtove ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, neonacističke milicione grupe Desni sektor i hakerskog kolektiva Anonimusi, koji je u to vreme upravo objavio „ sajber rat ” o Moskvi.