Putin će prisustvovati samitu G20

Putin će prisustvovati samitu G20

Ruski predsednik Vladimir Putin prisustvovaće samitu G20 u Indoneziji ovog novembra, saopštio je Kremlj u ponedeljak. Dok je više zapadnih lidera zahtevalo izbacivanje Rusije iz grupe, predsednik Indonezije Džoko Vidodo, koji je domaćin događaja, pozvao je Putina na sastanak na Baliju.

Pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov najavio je Putinovo prisustvo, ali je rekao novinarima da još uvek nije jasno u kom će svojstvu ruski lider učestvovati. „Nadam se da će pandemija omogućiti da se ovaj važan forum održi lično, ali ne mogu da pretpostavim“, Ušakov rekao.

Samit G20 okuplja lidere 20 najvećih svetskih ekonomija, uz prisustvo predstavnika Evropske unije, pored evropskih šefova država, a nekoliko međunarodnih organizacija, uključujući Ujedinjene nacije i Svetsku zdravstvenu organizaciju, dobijaju pozive za goste svake godine.

Američki predsednik Džo Bajden je u martu pozvao Vidoda da isključi Putina sa ovogodišnjeg sastanka, dok je kanadski premijer Džastin Trudo izjavio da „ne može biti uobičajeno da Vladimir Putin sedi za stolom i pretvara se da je sve u redu. Jer to nije u redu i on je kriv.”

Međutim, Vidodo nije popustio pred kampanjom pritiska i pozvao je Putina kako je planirano. Indonežanski lider je takođe pozvao ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da otputuje na Bali u novembru.

Vidodo je ovog vikenda prisustvovao samitu G7 u Nemačkoj kao gost, a nakon odlaska u nedelju otputovaće ove nedelje u Kijev i Moskvu da se sastane sa Zelenskim i Putinom. U objavi na Tviteru u nedelju, Vidodo je rekao da ima za cilj da „pozove dva lidera da otvore dijalog i zaustave rat“.

Njegovi napori su, međutim, mogli biti uzaludni. Od početka sukoba u februaru, Zelenski se kolebao između poziva na razgovore i obećanja da će silom zauzeti republike Donbas i Krim. S obzirom da su lideri G7 navodno obećali da će Ukrajinu držati naoružanu i na površini „koliko god bude potrebno“, Zelenski je navodno rekao francuskom diplomati tokom vikenda da će „pregovarati kada će biti u poziciji da to učini“.

Iako Rusija nije isključila povratak za pregovarački sto, portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da „izjave koje su jedna drugoj protivrečne“ Zelenskog čine „nemogućim da se u potpunosti razumeju namere Kijeva i da li je spreman da zauzme trezven pristup i priznaju pravo stanje stvari“.