Klinika u Severnoj Dakoti prikupila je više od 500.000 dolara za preseljenje u Minesotu

Klinika u Severnoj Dakoti prikupila je više od 500.000 dolara za preseljenje u Minesotu

Sakupljanje sredstava stvoreno da pomogne jedinoj klinici za abortus u Severnoj Dakoti da se preseli nekoliko milja dalje u Minesotu, gde će abortus ostati legalan, prikupio je više od 500.000 dolara za manje od dva dana.

Ženska klinika Red River u Fargu, Severna Dakota, biće prinuđena da zatvori svoja vrata nakon što državni zakon o „okidaču“ koji zabranjuje abortus stupi na snagu nakon odluke Vrhovnog suda da poništi Roe protiv Vejda. Klinika je jedini pružalac abortusa u državi već 20 godina.

Vrhovni sud je u petak ujutro doneo odluku 5-4 da pravo na abortus nije zaštićeno Ustavom, što znači da će državama sada biti dozvoljeno da utvrde svoje zakone koji se odnose na pristup abortusu.

Zakonodavno telo Severne Dakote je 2007. usvojilo zakon o „okidaču“ kojim bi se zabranio abortus ako Vrhovni sud presudi da postupak nije ustavno pravo. Državni zakon će se primeniti 30 dana nakon što državni tužilac Drev Vriglei potvrdi presudu Vrhovnog suda. Vriglei je u saopštenju od petka rekao da procenjuje odluku suda da utvrdi njen uticaj na zakone Severne Dakote.

Državni zakon će to proglasiti krivičnim delom klase C, za koje je zaprećena kazna do pet godina zatvora i novčana kazna od 10.000 dolara, za bilo koga da izvrši abortus osim trudnice koja sama izvrši proceduru. Zakon dozvoljava izuzetke u slučajevima silovanja i incesta.

Vlasnica i operaterka klinike za abortus Tami Kromenaker rekla je u subotu da je obezbedila prostor za svoj posao u Murhedu u Minesoti. Ona je ranije izjavila da nije sigurna kako će finansijski podržati preseljenje.

GoFundMe stranica je pokrenuta u petak kako bi pomogla u tom potezu i prikupila je više od 515.000 dolara od više od 6.000 donatora do kasnog subote popodne. Prvobitni cilj je bio prikupiti 20.000 dolara.

Kromenaker je u televizijskom intervjuu u subotu napomenuo da je abortus i dalje legalan u Severnoj Dakoti dok zakon o pokretaču ne stupi na snagu.

Abortus je u Minesoti legalan sve do održivosti fetusa, a demokratski guverner Tim Valc potpisao je naredbu kojom štiti pružaoce abortusa i pacijente od suočavanja sa pravnim posledicama u drugim državama.