Ruske snage pokušavju da opkole ukrajinske vojnike kod Lisičanska

Ruske snage pokušavju da opkole ukrajinske vojnike kod Lisičanska

U pravcu Donjecka, ruske snage koncentrišu svoje glavne napore na pokušaje opkoljavanja jedinica ukrajinskih odbrambenih snaga kod Lisičanska, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine u najnovijem ažuriranju ratne situacije, prenosi Ukrinform.

„Neprijatelj je pucao u blizini Vovčojarivke, Loskutivke, Bile Hore, Verhnjokamjanke, Viimke, Verhnjokamjanske i Zolotarivke. Par Su-25 je izveo vazdušni udar u blizini Bile Hore“, navodi se u saopštenju.

U oblastima Volina i Polisije situacija u vezi sa aktivnostima beloruskih oružanih snaga se nije promenila. Ostaje pretnja da Rusija koristi rakete sa teritorije i vazdušnog prostora Belorusije.

U severoistočnom pravcu, ruske trupe su artiljerijski gađale ukrajinske položaje u pograničnim oblastima Sumske i Černigovske oblasti.

U pravcu Harkova, rusi nastavljaju da vodi odbrambene operacije, gađali su artiljeriju van naselja Udi, Harkov, Bazalijevka, Ruski Tiški, Stari Saltiv, Verhni Saltiv, Kutuzivka, Rubižne, Dementijevka, Čepil, Svitlično, Korobočkine, Ivanivka, Šestakove i Pečenihi.

U pravcu Slovijanska, neprijatelj je koncentrisao svoje glavne napore na vođenje ofanzive prema naseljima Dovhenke i Mazanivka. Neprijatelj je koristio artiljeriju i višecevne bacače raketa u blizini Nove Dmitrovke, Hrestišta, Dibrivne, Bogorodične, Novopavlivke, Adamivka, Hrušuvahe, Vernopolja, Krasnopolja, Mazanivke, Vesele i Kurulke.

Na pravcima Avdijevke, Kurahovo, Novopavlivka i Zaporožje, ruske snage pokušavaju da obuzdaju ukrajinske trupe i spreče njihovo prebacivanje u preteće pravce.

U Crnom i Azovskom moru glavni napori riskih brodova su usmereni na blokiranje civilnog brodarstva u severozapadnom delu Crnog mora. Dva nosača krstarećih raketa Kalibr spremna su za upotrebu raketnog naoružanja u Crnom moru.

Jedinice Oružanih snaga Ukrajine nastavljaju da uspešno izvode raketne i artiljerijske vatrene misije u određenim zonama.