Grčka obustavlja prijem zahteva za vize od ruskih državljana

Grčka obustavlja prijem zahteva za vize od ruskih državljana

Odluka je doneta mesecima nakon što je Grčka objavila da Rusi više neće imati pravo da apliciraju za, zadržavaju ili obnavljaju boravišne dozvole zasnovane na investicijama.

Grčka je u subotu suspendovala zahteve za vize za Ruse na neodređeno vreme, saopštilo je Udruženje turoperatora Rusije. Odluka je doneta mesecima nakon što je Grčka objavila da Rusi više neće imati pravo da apliciraju za, zadržavaju ili obnavljaju boravišne dozvole zasnovane na investicijama u Grčkoj. Grčko Ministarstvo za migracije i azil suspendovalo je program za državljane Rusije „do daljeg“ kao odgovor na brutalnu invaziju na Ukrajinu.

„Naredbom ministra za migracije i azil Notisa Mitaračija, do daljnjeg se suspenduje izdavanje i obnavljanje boravišnih dozvola od investicionog interesa i namene koje su u razmatranju i koje potiču od državljana Ruske Federacije“, navodi se u saopštenju grčkog ministarstva.

Grčka ‘više’ ne prihvata nove zahteve za dozvole od Rusa

Grčka je takođe pojasnila da više neće prihvatati nove zahteve za izdavanje dozvola građanima Ruske Federacije po novom protokolu. Iako je odobreno izuzeće za boravišne dozvole kategorije „poslovni rukovodioci“ za ruske državljane po programu zlatnih viza.

Grčka je to objavila nakon što je Portugal preduzeo slične mere. Portugalski ministar spoljnih poslova Augusto Santos Silva saopštio je ranije da suspenduje zahteve za vize za Ruse. „SEF je suspendovao ocenjivanje bilo kog dosijea kandidature za odobrenje boravka putem ulaganja, poznatih kao zlatne vize, za ruske državljane“, napisao je Augusto Santos Silva u ažuriranju.

Vlada Češke Republike takođe je ranije saopštila da više neće primati niti obrađivati zahteve za vize, dugoročne dozvole i dozvole za stalni boravak za ruske državljane.

Island je u međuvremenu ukinuo obradu viza za ruske poslovne putnike, vladine zvaničnike i diplomate. Baltičke države Letonija i Litvanija takođe su suspendovale izdavanje viza ruskim građanima na neodređeno vreme, osim u slučajevima u vezi sa posebnim humanitarnim krizama.

Kao odgovor na kolektivnu suspenziju EU, ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je dekret o viznim ograničenjima za građane zemalja koje Moskva smatra „neprijateljskim“. To uključuje suspenziju viza za građane zemalja Evropske unije, kao i Norveške, Švajcarske, Danske i Islanda.

Zemlje članice EU otežale su procedure izdavanja viza za Ruse, a odobrile su privremeni zaštićeni status za Ukrajince koji dolaze u blok. Od početka rata bilo je više od 2,5 miliona registracija. Pravila EU navode da se privremena zaštita odnosi na sve građane Ukrajine i njihove porodice; osobe koje imaju međunarodni zaštićeni status (azil) ili sličnu zaštitu u Ukrajini, njihove porodice; i ukrajinski stalni stanovnici koji nisu u mogućnosti da se bezbedno i trajno vrate u svoju zemlju ili region porekla; pod uslovom da su boravili u Ukrajini na dan ili pre 24. februara 2022.