JetBlue optužen da prodaje hranu sa lažnom košer etiketom

JetBlue optužen da prodaje hranu sa lažnom košer etiketom

Grupa za košer sertifikaciju tužila je DžetBlu ervejz korporaciju u četvrtak federalnom sudu u Nju Džersiju, navodeći da je JetBlu nezakonito koristio svoje žigove za reklamiranje hrane koju nije sertifikovan.

Prema tužbi, njujorška kompanija JetBlue prodaje užinu od artičoke za koju kaže da je sertifikovana od strane Kof-K Kosher Supervision bez saglasnosti grupe.

Kof-K nikada nije sertifikovao nijedan od JetBlueovih proizvoda kao košer niti dao dozvolu avio-kompaniji da koristi svoje žigove, prema tužbi.

Portparol JetBluea rekao je u petak da aviokompanija istražuje tvrdnje. Advokat Kof-K je odbio da komentariše.

Košer hrana se priprema u skladu sa strogim jevrejskim zakonima o ishrani. Kof-K iz Teaneck, Nju Džersi, sertifikuje košer proizvode u SAD i na međunarodnom nivou.

JetBlue meni navodi grickalice od artičoke u svojoj „kutiji za grickalice inspirisane Mediteranom“ kao „košer sertifikovan od strane KOF-K Kosher Supervision“. Meni takođe nudi nekoliko drugih grickalica za koje kaže da su ih druge grupe sertifikovane kao košer.

Kompanija koja proizvodi grickalice od artičoke, Elma Farms, nije navedena u tužbi.

Kof-K je optužio JetBlue za kršenje i razvodnjavanje zaštitnih znakova u svom nazivu i logotipu koji koristi za označavanje kada je proizvod sertifikovan (logotip se ne pojavljuje na dokumentu koji je podnet kao dokaz). Takođe se navodi da je JetBlue učestvovao u prevari potrošača prema zakonu Nju Džersija.

Kof-K je tražio neodređeni iznos novčane štete i tražio od suda da primora aviokompaniju da povuče grickalice i prestane da koristi svoje robne marke.