Bajden odluku Vrhovnog suda nazvao „tužnim danom“ za sud i SAD

Bajden odluku Vrhovnog suda nazvao „tužnim danom“ za sud i SAD

Predsednik Džo Bajden je naložio Odeljenju za zdravstvo i ljudske usluge da preduzme korake kako bi se osiguralo da lekovi za abortus i kontracepciju budu dostupni „u najvećoj mogućoj meri“, a njegova administracija planira da zaštiti pravo na putovanje u drugu državu radi abortusa, on prati Vrhovni sud je poništio Roe protiv Vejda.

„Zdravlje i život žena naše nacije su sada u opasnosti“, rekao je Bajden. „Nemojte pogrešiti. Ova odluka je kulminacija namernog napora tokom decenija da se poremeti ravnoteža našeg zakona.“

Bajden je naglasio da je ovo prvi put da je sud ukinuo ustavno pravo, nazvavši to „tužnim danom za sud i za zemlju“.

„Bilarači treba da se čuje njihov glas“, rekao je Bajden i pozvao ih da izaberu kandidate koji će vratiti pravo na abortus na kongresnom i lokalnom nivou. „Ove jeseni Roe je na glasačkom listiću. Lične slobode su na glasačkom listiću. Pravo na privatnost, slobodu, jednakost, sve su to na glasačkom listiću.“

Predsednik je rekao da će nastojati da iskoristi svoju moć da zaštiti žene u državama koje bi mogle zabraniti abortus i da će više najava biti stiglo u narednim nedeljama.

Bajden je rekao da je ta odluka „okrutna“ posebno za žene koje zatrudne kao rezultat silovanja ili incesta. „To me jednostavno zaprepasti“, rekao je.

On je jasno stavio do znanja da je na Kongresu da vrati zaštitu od abortusa u skladu sa saveznim zakonom. „Nikakve izvršne radnje… to ne mogu učiniti“, rekao je on.

Nakon Bajdenovog govora, bivši predsednik Donald Tramp izdao je saopštenje u kojem je zaslužan za tu odluku.

„Isporučio sam sve kako sam obećao, uključujući nominovanje i potvrđivanje tri veoma poštovana i jaka ustavotvorca u Vrhovnom sudu Sjedinjenih Država“, rekao je on. „Bila mi je velika čast da to učinim!

U roku od nekoliko minuta nakon objavljivanja presude, lideri demokratskog Kongresa dali su izjave u kojima upozoravaju glasače da izaberu više demokrata, dok su republikanci hvalili godine aktivizma i gurali da se ide dalje.

Senator Džo Mančin, DV, prozvao je dvojicu sudija koji su se pridružili većini: „Verovao sam sudiji Gorsaču i sudiji Kavanou kada su svedočili pod zakletvom da takođe veruju da je Roe protiv Vejda rešen pravni presedan i zabrinut sam odlučili su da odbace stabilnost koju je presuda obezbedila za dve generacije Amerikanaca“.

Demokrate trenutno kontrolišu Kongres, ali se očekuje da izgube tu većinu na novembarskim izborima na sredini mandata, što bi republikancima omogućilo da donesu zakon o abortusu.

Vidno ljuta predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi osudila je odluku i obećala da će to pitanje biti faktor na izborima na sredini mandata.

Pelosi je upozorila: „Budite svesni ovoga: republikanci planiraju zabranu abortusa širom zemlje. Ne može im se dozvoliti da imaju većinu u Kongresu da to urade, ali to je njihov cilj“.

Stranke se godinama ogorčeno bore oko prava na abortus, a izjave od petka su istakle ogorčenost između njih, jer su razmenjivale optužbe za „ekstremizam“ i „radikali“.

Poslanik Kevin Makarti, najviši republikanac u Predstavničkom domu, rekao je na Tviteru da „moramo nastaviti da odbijamo ekstremne politike koje nastoje da dopuste kasne abortuse i dolare poreskih obveznika za finansiranje ovih izbornih procedura. Ostaje još mnogo posla da se zaštite najugroženiji među nama .“

Lider manjine u Senatu Mič Mekonel takođe je nazvao demokrate „ekstremnim u pogledu abortusa“. Rekavši da deli radost koju doživljavaju aktivisti protiv abortusa, Mekonel je ovu odluku nazvao „istorijskom pobedom Ustava“.