Ukrajinska vojska eliminisala 25 ruskih vojnika na jugu

Ukrajinska vojska eliminisala 25 ruskih vojnika na jugu

U južnom pravcu, ukrajinska vojska je samo u proteklom danu ubila 25 ruskih vojnika, moćnu komunikacionu stanicu i tri skladišta municije, objavila je na Fejsbuku Operativna komanda Jug.

„Aktivnost naših snaga gura neprijatelja da pribegne očajničkim sredstvima uticaja. Ograničen u manevrima i uzdržan u napredovanju, neprijatelj pokušava da se zadrži na najdaljoj opremljenoj liniji odbrane. U međuvremenu, iz vazduha i sa privremenog „Četiri rakete Ks-31A iz neprijateljskog lovca i jedna raketa Oniks iz obalskog raketnog kompleksa, sve usmerene na Očakiv, pogodile su oblast poljoprivrednih površina u predgrađu“, navodi se u saopštenju.

Napominje se da je još devet projektila Oniks gađalo Odešku oblast. U delti Dunava oštećeni su stambeni objekti koji se nalaze na ostrvima. U okrugu Bilgorod-Dnjestrovski, prijavljeni su dolasci u blizini groblja i na lokaciji industrijske infrastrukture. Nema prijavljenih žrtava. U Odesi je civilni čuvar ubijen u napadu rusa na logističko skladište.

U oblasti Hersona, ruski helikopter Ka-52 izveo je vazdušni udar na položaje ukrajinskih branilaca. Nema prijavljenih žrtava. Kao odgovor, ukrajinski helikopteri su napali ruske položaje u toj oblasti.

„U pokušaju da poveća svoj uticaj na našu odbranu i protivofanzivne akcije, neprijatelj je upotrebio zapaljivu municiju zabranjenu međunarodnim humanitarnim pravom“, napisao je OC Jug.

Ukrajinske snage su tokom dana uništile tenk T-62, samohodni mlazni minobacač Meteorit, moćnu komunikacionu stanicu, radar, stanicu za elektronsko ratovanje, dva vojna kamiona i tri skladišta municije. Prilikom pokušaja vazdušnog izviđanja u rejonu Mikolajeva, ruske snage su takođe izgubile dve bespilotne letelice Orlan-10.

Rusku grupu u severozapadnom Crnomorskom području trenutno čini pet ratnih brodova, četiri desantna plovila i jedna podmornica.

U pobijanju ruskih propagandnih izveštaja, u saopštenju se kaže da ostatak flote ostaje u svojim bazama. Međutim, opasnost od raketnog udara ostaje relevantna, a nije isključen ni pokušaj raspoređivanja desanta.

„More nastavlja da elokventno ubeđuje turiste da se drže što dalje od obale. U Koblevu su talasi izneli na obalu još jednu morsku minu. Na udaljenosti od oko 50 metara je detonirala“, dodala je ukrajinska vojska.